Distilleerderij: Braeckman
Regio: België
Fles: Braeckman 12 Year Old Single Grain, Single Barrel Cask Strength, Cask #83, 500ml, 242 bts
Kleur: goud
ABV: 66.1%

Popcorn

Deze single grain van het Belgische Braeckman rijpte maar liefst 12 jaar lang en is afkomstig van een single barrel. Het alcoholpercentage doet me nu al naar adem happen. 66.1%? Jawadde. Dat beloofd.

De neus is mierzoet en graankoekjes, vanille, amandelpasta, zilverpoets (!) en pralinévulling. Maar je zou absoluut niet zeggen dat deze op zo’n ongoddelijk alcoholpercentage zit, zo zacht is hij. Verrassend en erg uitnodigend.

Hij is lekker romig en mondvullend en laat nu toch even zien hoe krachtig hij is. Maar dat neemt niet weg dat ik niet de neiging krijg om hier water aan toe te voegen. Mooie integratie van de alcohol, dus. Marsepein, graankoekjes van LU, vanille bij de vleet, maar ook iets van houtkrullen en witte peper. En het is allemaal goed. Niets houtlijm of vernis, wat je bij sommige jonge grain wel eens kan hebben. Dit is een erg cleane grain, als u het mij vraagt. Midpalate verschijnt wat zoete popcorn en iets van nougat.

De afdronk is mierzoet en gepeperd, maar duurt wel een zalige eeuwigheid.

Geweldige grain van eigen bodem. Braeckman heeft duidelijk goed spul, maar helaas is de prijs aan de hoge kant. Je moet voor deze toch wel zo’n 85 EUR veil hebben. Voor 50cl is dat verre van goedkoop. Het is dan maar goed ook dat hij erg lekker is.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).