Distilleerderij: Braeckman
Regio: België
Fles: Braeckman 10 Year Old Single Malt, OB 2019, 1st fill bourbon barrel, 500ml
Kleur: goud
ABV: 46%

Korenwijn

Naast single grain, waarvan Braeckman er al een paar op de markt heeft, lanceerde de Belgische distilleerderij zopas ook een 10-jarige single malt die rijpte op een first fill bourbon barrel. Ik proefde hem voor het eerst op het Spirits in the Sky Festival in Brussel in november 2019. Onder de indruk van wat ik proefde, nam ik een sample mee naar huis om nog eens rustig te her-proeven. In tegenstelling tot de single grains van Braeckman – die uit een recept van rogge en gemoute gerst wordt gemaakt – is dit wel degelijk een single malt. Filip Braeckman was zo onder de indruk van dit single barrel, dat hij besloot het op de markt te brengen.

De neus is erg interessant, ondanks het feit dat hij nog wat yeasty is. Boerenboter met rapen en iets van aardappelschillen. Heuse hints van een paardenstal. Lekker farmy en doet me aan mijn hoevevakanties in Limburg denken. Daarnaast een beetje fruit in de vorm van appels en Reine Claude pruimpjes, hint van stekelbes en witte chocolade. Leuk!

Goeie body, maar op smaak kan hij niet onmiddellijk de belofte van de neus invullen. Het komt allemaal redelijk traag op gang. Na voldoende ‘kauwen’ (u weet wat ik bedoel, toch?) verschijnt wat graan, gist en wit brood, belegd met dunne plakjes jonagold appel. De alcohol doet me wel een keer of twee naar adem happen, ondanks de eerder bescheiden 46%. Dit doet me eerder aan een korenwijn dan aan een whisky denken.

De afdronk is verrassend lang en licht drogend.

Hier is volgens mij nog wat werk aan de winkel. Hij vertoont zeker potentieel, maar geeft op smaak nog onvoldoende breedte, als u mij begrijpt. En dit ondanks tien jaar rijping. Een kleine 75 EUR voor 50cl van deze Belgische malt? Nee, dat ga ik niet doen. Maar als prijs geen rol speelt, is dit een leuke aanvulling op je whiskybar.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).