Distilleerderij: Braeckman
Regio: België
Fles: Braeckman 10 Year Old Single Grain, OB 2019, 1st fill bourbon barrel, 500ml
Kleur: goud
ABV: 46%

Cashewnoten

In 2017 lanceerde Dirk Verleysen, de immer sympathieke uitbater van whiskyshop Dram 242, de Braeckman Single Grain. Het betrof toen een 9-jarige single barrel dat meteen imponeerde. Toen de distilleerderij zelve in september 2018 – ter ere van hun 100e verjaardag – een zustervat uitbracht op 11-jarige leeftijd, wisten we meteen dat België een topdistilleerderij rijker was. Braeckman besefte dat ook en bracht dit jaar maar liefst 4 nieuwe expressies uit. Ik zet ze met veel plezier naast elkaar. Beginnen doe ik met de 10-jarige single grain op 46%.

De neus is zoet en rond met vanille, chocolade, roggebrood, cashewnoten, zoethout en gebakken appels. Hint van hout en een prikkel van de alcohol, maar verre van storend. Mooi.

De body is aan de lichte kant. Zacht en warm en erg zoet bij aankomst, maar al snel komen de kruiden naar boven die je mond lekker warm maken. En ik krijg nu ook iets van appels en zachte peren, wederom wat noten en flink wat vanillevla. Wordt gaandeweg romiger. Butterscotch verschijnt en maakt hem wat snoeperig.

De afdronk offreert plots iets van koffie… waar kwam dat vandaan? Maar aangenaam is dit wel. Middellang en voldoende smeuïg.

Goed hoor, in zijn genre. En ik bedoel dat niet sarcastisch, maar als jonge Belgische grain is dit wel mooi. Alleen spijtig van het veel te hoge prijskaartje. Ik kan mezelf niet zover krijgen om voor een half litertje 60 EUR of meer neer te tellen.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).