Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 1988 20yo Virgin Wood for Prime Spirits (Belgium, Cask 4019, 290 bts)
Kleur: vol goud
ABV: 53%

Belgische BenRiach

Onze eigen Malt Maniac Bert Bruyneel selecteerde in hoogsteigen persoon dit vat, het bourbon hogshead 4019, en liet het bottelen door Claudia Ham van Premium Spirits te Henegouwen.

De neus laat even op zich wachten, maar na wat geduld krijg je een heerlijke combinatie van vanille, gebakken appeltjes en eik. Heel wat graan ook. Daar is de virgin oak ongetwijfeld verantwoordelijk voor. Ook best fruitig met heidebloemen en tot slot geroosterde noten. Dit kan tellen!

Heerlijke rijke body waarin niet alleen de neus terugkomt, maar bovendien aangevuld wordt met toffee, fruitcake en pittige kruiden, appels en een oplegger vol vanille. Vlot drinkbaar ondanks zijn 53% ABV. Te vlot, bijna…

Warme, bijzonder lange en complexe afdronk.

De beste BenRiach die ik tot op vandaag mocht proeven, en de competitie ligt flink achterop. Vandaag kost de fles rond de 100 EUR.

Het is geweten dat BenRiach onze Bert nauw aan het hart ligt (hij had overigens een zeer uitgebreide verzameling, die hij onlangs van de hand deed). In het kader daarvan deel ik graag een interessant interview met u, dat Bert deed met Billy Walker, één van de nieuwe eigenaars van BenRiach. Vooral de info over het wood management is zeer interessant. Het interview verscheen op de site van de Malt Maniacs in 2006 en kan je hier nalezen (in het Engels). Enjoy!

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)