Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 1988 Virgin Oak for Belgium

Tasting Notes Posted on 04/08/2010 18:29

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 1988 20yo Virgin Wood for Prime Spirits (Belgium, Cask 4019, 290 bts)
Kleur: vol goud
ABV: 53%

Belgische BenRiach

Onze eigen Malt Maniac Bert Bruyneel selecteerde in hoogsteigen persoon dit vat, het bourbon hogshead 4019, en liet het bottelen door Claudia Ham van Premium Spirits te Henegouwen.

De neus laat even op zich wachten, maar na wat geduld krijg je een heerlijke combinatie van vanille, gebakken appeltjes en eik. Heel wat graan ook. Daar is de virgin oak ongetwijfeld verantwoordelijk voor. Ook best fruitig met heidebloemen en tot slot geroosterde noten. Dit kan tellen!

Heerlijke rijke body waarin niet alleen de neus terugkomt, maar bovendien aangevuld wordt met toffee, fruitcake en pittige kruiden, appels en een oplegger vol vanille. Vlot drinkbaar ondanks zijn 53% ABV. Te vlot, bijna…

Warme, bijzonder lange en complexe afdronk.

De beste BenRiach die ik tot op vandaag mocht proeven, en de competitie ligt flink achterop. Vandaag kost de fles rond de 100 EUR.

Het is geweten dat BenRiach onze Bert nauw aan het hart ligt (hij had overigens een zeer uitgebreide verzameling, die hij onlangs van de hand deed). In het kader daarvan deel ik graag een interessant interview met u, dat Bert deed met Billy Walker, één van de nieuwe eigenaars van BenRiach. Vooral de info over het wood management is zeer interessant. Het interview verscheen op de site van de Malt Maniacs in 2006 en kan je hier nalezen (in het Engels). Enjoy!

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



Dank u, Christof!

Dank u! Posted on 04/08/2010 18:18

Gisteren, in het kader van dram sharing, een leuke sampleruil gedaan met Christof, de voorzitter van de whisky club Single Malt Waasland en de drijvende kracht achter gedeeldevreugde.be. Hij ging aan de haal met een Highland Park 15 Earl Magnus, de Bowmore Smoking Buffalo en de Littlemill 1990 Malts of Scotland Clubs 02.

Ik kon mijn cabinet aanvullen met niet minder dan 9 zeer interessante samples, zijnde:

Glenfiddich 30 Year Old 40%

Caol Ila 18 Year Old 43%

Lagavulin 12 Year Old bottled 2002 57,8%

Port Charlotte PC6 cuairt-beatha distilled 2001 61,6%

BenRiach 24 Year Old Bladnoch Forum 47,4%

Glen Elgin 25 Year Old Bladnoch Forum 42,5%

Glenburgie 26 Year Old Bladnoch Forum 53,6%

Linkwood 26 Year Old Bladnoch Forum 53,2%

Rosebank 1991/2004 Signatory, bourbon barrels 4700-02 43%

Ik vind het fijn om de samples af te vullen in het bijzijn van de persoon die ze in ontvangst neemt, zeker als dit betekent dat nieuwe flessen geopend moeten worden, wat hier het geval was. Het openen van een fles whisky vind ik altijd een klein beetje een magisch moment.

En natuurlijk is dat ook het uitgelezen moment om een aantal dingen te proeven.

Het eerste proevertje was afkomstig van een bijna lege (nu dus wel degelijk lege) fles Evan Williams Single Barrel Vintage 2000 (43,3% ABV), die Christof had meegebracht. Ik maakte geen notities, dus een heuse tasting note zal moeten wachten tot ik nog eens een sample te pakken krijg (hint, hint). Ik herinner me wel dat ik de neus nogal traditioneel vond: zoete maïs, vanille, honing, kaneel, eik en een tikkeltje appelsien. De body vond ik wat te licht, de finish nogal kort en ik was er bijgevolg niet kapot van. Nogal een ‘gewone’ bourbon, lijkt me. Christof en ik zetten ondertussen een gezellig boompje op over wat we van de Amerikaanse drams in het algemeen vinden. Was best leerzaam.

Daarna liet ik Christof een fles kiezen uit mijn cabinet. Hij ging voor de Bushmills 16 Year Old Select Casks (met de niet onaardige rum-finish). Christof’s beschrijving was kort maar krachtig: ‘vreemd’. Mijn beschrijving leest u hier.

Om de avond af te sluiten stelde ik twee flessen voor: de Rosebank 12 Flora & Fauna of de Port Ellen 7th Release. De keuze was snel gemaakt (wat betekent dat mijn Port Ellen 7 nu flink over de helft is… dedjuu!).

Langs deze weg wil ik Christof bedanken voor de samples, een gezellige avond en voor de lege flessen die hij meebracht voor mijn labelverzameling. Het afweken van labels en het proeven kan onverminderd verder gezet worden!

May the Malt be with you!



Whisky Classified

Media Posted on 04/08/2010 07:59

Vandaag las ik de laatste pagina van David Wishart’s ‘Whisky Classified: Choosing single malts by flavour’ (Pavilion Books, ISBN 978-1-86205-716-6, £15), weliswaar de nieuwe editie van 2006.

De eerste 40 pagina’s zijn de obligate introductie tot whisky (geschiedenis, productieproces, hoe proeven, …) en dan volgen zo’n 180 pagina’s waarin de (actieve) distilleerderijen worden besproken. Telkens wordt één fles uit de core range van die distilleerderij geanalyseerd volgens het smaakprofiel en ingedeeld in één van tien door Wishart ontworpen smaakclusters.

Het betreft een interessante en wetenschappelijke, maar volgens mij niet onfeilbare, classificatiemethode om je in staat te stellen de whisky te ontdekken die het dichtst aanleunt bij jouw favoriete smakenpallet en gelijkaardige whisky’s te vinden. Wishart is docent aan de Universiteit van St Andrews en heeft zijn sporen in de classificatiebranche al lang verdiend. Hij weet dus waarover hij spreekt.

Tot slot is er in het boek nog een interessante ‘flavour vocabulary’ en informatie over Wishart’s computerprogramma Whisky Analyst, dat je gratis kan downloaden van de site www.whiskyclassified.com (versie 3, maar blijkbaar nog steeds in ontwikkeling). Zo’n 135 whisky’s werden op die manier door Wishart in de tool gestopt. De rest moet je zelf doen. Leuk maar tevens gevoelig voor mogelijke fouten (want ik wil zeker niet pretenderen de whisky’s volgens dit systeem correct te encoderen in zijn tool).

Zo mooi als het boek werd vormgegeven, zo abominabel en amateuristisch ziet de website er uit (die al sinds 2008 niet meer werd geüpdate). Ook de toepassing Whisky Analyst werd niet zo mooi vormgegeven en is – naar mijn persoonlijke mening – niet bepaald gebruiksvriendelijk. Dat is wel jammer. Maar het doet geen afbreuk aan het idee en het boek, natuurlijk.

Blijkbaar is er ook een Nederlandstalige versie beschikbaar, vertaald door Hans Offringa, voor 25 EUR.



Highland Park Vintage 1970

Aankondigingen Posted on 04/08/2010 07:45

Deze kerst komt de nieuwste release in de Orcadian-reeks van Highland Park op de markt: de Vintage 1970. Volgens het officiële bericht krijg je ‘de typische zoete honingsmaak die je van Highland Park verwacht, met een een bom van gekarameliseerde ananas en een citruskick. Balans, karakter en afkomst: 1970… Deze vintage werd geselecteerd omwille van zijn unieke smaak en complexiteit’.

Aangezien deze Highland Park gedistilleerd werd in mijn geboortejaar (ja, ja, ik begin stilaan grijs te worden aan de slapen, mijn kinderen zeggen het ook…) ben ik zeker geïnteresseerd in een fles. Maar het prijskaartje zal mij ervan weerhouden deze fles onder de kerstboom te leggen: £2.250 (da’s pakweg 2.700 EUR). Ouch! Niet voor mijn beurs, vrees ik.

Highland Park bottelde de afgelopen jaren nog twee andere malts in deze Orcadian-reeks: een Vintage 1964 (gebotteld in 2009, 290 bts, £3.750) en een Vintage 1968 (gebotteld in 2008, 1550 bts, £2.250).