Vandaag las ik de laatste pagina van David Wishart’s ‘Whisky Classified: Choosing single malts by flavour’ (Pavilion Books, ISBN 978-1-86205-716-6, £15), weliswaar de nieuwe editie van 2006.

De eerste 40 pagina’s zijn de obligate introductie tot whisky (geschiedenis, productieproces, hoe proeven, …) en dan volgen zo’n 180 pagina’s waarin de (actieve) distilleerderijen worden besproken. Telkens wordt één fles uit de core range van die distilleerderij geanalyseerd volgens het smaakprofiel en ingedeeld in één van tien door Wishart ontworpen smaakclusters.

Het betreft een interessante en wetenschappelijke, maar volgens mij niet onfeilbare, classificatiemethode om je in staat te stellen de whisky te ontdekken die het dichtst aanleunt bij jouw favoriete smakenpallet en gelijkaardige whisky’s te vinden. Wishart is docent aan de Universiteit van St Andrews en heeft zijn sporen in de classificatiebranche al lang verdiend. Hij weet dus waarover hij spreekt.

Tot slot is er in het boek nog een interessante ‘flavour vocabulary’ en informatie over Wishart’s computerprogramma Whisky Analyst, dat je gratis kan downloaden van de site www.whiskyclassified.com (versie 3, maar blijkbaar nog steeds in ontwikkeling). Zo’n 135 whisky’s werden op die manier door Wishart in de tool gestopt. De rest moet je zelf doen. Leuk maar tevens gevoelig voor mogelijke fouten (want ik wil zeker niet pretenderen de whisky’s volgens dit systeem correct te encoderen in zijn tool).

Zo mooi als het boek werd vormgegeven, zo abominabel en amateuristisch ziet de website er uit (die al sinds 2008 niet meer werd geüpdate). Ook de toepassing Whisky Analyst werd niet zo mooi vormgegeven en is – naar mijn persoonlijke mening – niet bepaald gebruiksvriendelijk. Dat is wel jammer. Maar het doet geen afbreuk aan het idee en het boek, natuurlijk.

Blijkbaar is er ook een Nederlandstalige versie beschikbaar, vertaald door Hans Offringa, voor 25 EUR.