Gisteren, in het kader van dram sharing, een leuke sampleruil gedaan met Christof, de voorzitter van de whisky club Single Malt Waasland en de drijvende kracht achter gedeeldevreugde.be. Hij ging aan de haal met een Highland Park 15 Earl Magnus, de Bowmore Smoking Buffalo en de Littlemill 1990 Malts of Scotland Clubs 02.

Ik kon mijn cabinet aanvullen met niet minder dan 9 zeer interessante samples, zijnde:

Glenfiddich 30 Year Old 40%

Caol Ila 18 Year Old 43%

Lagavulin 12 Year Old bottled 2002 57,8%

Port Charlotte PC6 cuairt-beatha distilled 2001 61,6%

BenRiach 24 Year Old Bladnoch Forum 47,4%

Glen Elgin 25 Year Old Bladnoch Forum 42,5%

Glenburgie 26 Year Old Bladnoch Forum 53,6%

Linkwood 26 Year Old Bladnoch Forum 53,2%

Rosebank 1991/2004 Signatory, bourbon barrels 4700-02 43%

Ik vind het fijn om de samples af te vullen in het bijzijn van de persoon die ze in ontvangst neemt, zeker als dit betekent dat nieuwe flessen geopend moeten worden, wat hier het geval was. Het openen van een fles whisky vind ik altijd een klein beetje een magisch moment.

En natuurlijk is dat ook het uitgelezen moment om een aantal dingen te proeven.

Het eerste proevertje was afkomstig van een bijna lege (nu dus wel degelijk lege) fles Evan Williams Single Barrel Vintage 2000 (43,3% ABV), die Christof had meegebracht. Ik maakte geen notities, dus een heuse tasting note zal moeten wachten tot ik nog eens een sample te pakken krijg (hint, hint). Ik herinner me wel dat ik de neus nogal traditioneel vond: zoete maïs, vanille, honing, kaneel, eik en een tikkeltje appelsien. De body vond ik wat te licht, de finish nogal kort en ik was er bijgevolg niet kapot van. Nogal een ‘gewone’ bourbon, lijkt me. Christof en ik zetten ondertussen een gezellig boompje op over wat we van de Amerikaanse drams in het algemeen vinden. Was best leerzaam.

Daarna liet ik Christof een fles kiezen uit mijn cabinet. Hij ging voor de Bushmills 16 Year Old Select Casks (met de niet onaardige rum-finish). Christof’s beschrijving was kort maar krachtig: ‘vreemd’. Mijn beschrijving leest u hier.

Om de avond af te sluiten stelde ik twee flessen voor: de Rosebank 12 Flora & Fauna of de Port Ellen 7th Release. De keuze was snel gemaakt (wat betekent dat mijn Port Ellen 7 nu flink over de helft is… dedjuu!).

Langs deze weg wil ik Christof bedanken voor de samples, een gezellige avond en voor de lege flessen die hij meebracht voor mijn labelverzameling. Het afweken van labels en het proeven kan onverminderd verder gezet worden!

May the Malt be with you!