Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 24 Year Old 1989/2014, Cadenhead’s Small Batch, Butts, 1.140 bts
Kleur: koper
ABV: 57.5%

Radar

Het overgrote deel van wat bij Auchroisk (spreek uit ‘o-thrusjk’) wordt gestookt gaat naar de blenders. Justerini & Brooks is hun belangrijkste klant. Wil je hem als single malt proeven, dan kijk je best even bij de onafhankelijke bottelaars. Zoals Cadenhead’s, één van Schotland’s oudste bottelaars. Zij brachten enkele jaren geleden deze op sherry butts gerijpte Auchroisk op de mark in hun Small Batch reeks.

Aromatische neus op zwarte koffie, hazelnoten, karamel en… een tikkeltje sulfer. Gelukkig trekt dat laatste redelijk snel weg, maar het is onmiskenbaar en even schrikken. Dan volgen nog bakboter, pruimen en snuiftabak. Pindanoten, rozijntjes en vleesjus worden uw deel. Aangenaam, weliswaar nadat de sulfer is opgetrokken.

Erg pikante start op de tong: curry, gember, zwarte peper. Dan volgen enkele beboterde vruchten (dadels, rozijnen en noten) die hem voldoende zoetigheid geven om aangenaam te blijven, hoewel een zilte toets niet onder de radar kan blijven. Prima sterkte. Appels, peren en moutsuikers treden bij. Er is ook weer die umami toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar die hem wel interessant maakt.

De afdronk offreert wat grasachtige en nootachtige toetsen zoals we van Auchroisk gewend zijn, maar die zilte en umami toetsen gaan nooit helemaal weg. Woodsmoke op het sterfbed. Dat deed me even de wenkbrauwen fronsen (in de goede zin).

Geen gemakkelijk Auchroisk, maar wel erg interessant. Echter niet voor iedereen, me dunkt, het is een moeilijke jongen. Reken op zo’n 120 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).