Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchroisk 24 Year Old 1989 Cadenhead’s

Tasting Notes Posted on 23/01/2020 16:29

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 24 Year Old 1989/2014, Cadenhead’s Small Batch, Butts, 1.140 bts
Kleur: koper
ABV: 57.5%

Radar

Het overgrote deel van wat bij Auchroisk (spreek uit ‘o-thrusjk’) wordt gestookt gaat naar de blenders. Justerini & Brooks is hun belangrijkste klant. Wil je hem als single malt proeven, dan kijk je best even bij de onafhankelijke bottelaars. Zoals Cadenhead’s, één van Schotland’s oudste bottelaars. Zij brachten enkele jaren geleden deze op sherry butts gerijpte Auchroisk op de mark in hun Small Batch reeks.

Aromatische neus op zwarte koffie, hazelnoten, karamel en… een tikkeltje sulfer. Gelukkig trekt dat laatste redelijk snel weg, maar het is onmiskenbaar en even schrikken. Dan volgen nog bakboter, pruimen en snuiftabak. Pindanoten, rozijntjes en vleesjus worden uw deel. Aangenaam, weliswaar nadat de sulfer is opgetrokken.

Erg pikante start op de tong: curry, gember, zwarte peper. Dan volgen enkele beboterde vruchten (dadels, rozijnen en noten) die hem voldoende zoetigheid geven om aangenaam te blijven, hoewel een zilte toets niet onder de radar kan blijven. Prima sterkte. Appels, peren en moutsuikers treden bij. Er is ook weer die umami toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar die hem wel interessant maakt.

De afdronk offreert wat grasachtige en nootachtige toetsen zoals we van Auchroisk gewend zijn, maar die zilte en umami toetsen gaan nooit helemaal weg. Woodsmoke op het sterfbed. Dat deed me even de wenkbrauwen fronsen (in de goede zin).

Geen gemakkelijk Auchroisk, maar wel erg interessant. Echter niet voor iedereen, me dunkt, het is een moeilijke jongen. Reken op zo’n 120 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Auchroisk 20 Year Old 1989 Blackadder Raw Cask

Tasting Notes Posted on 23/01/2020 06:27

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 20 Year Old 1989/2009, Blackadder Raw Cask, Sherry Oak Cask #30265, 448 bts
Kleur: oud goud
ABV: 61.8%

Amandelen

De Raw Cask serie van Blackadder staat bekend om drie dingen. Ten eerste zit er in elk vat wat cask residue dat de indruk moet wekken dat het echt wel rechtstreeks uit het vat komt, ten tweede zijn het steevast single cask bottelingen en ten derde altijd op vatsterkte. Alleen het eerste is een marketingtruc, want uiteraard wordt de whisky wel degelijk eerst gefilterd en dan pas gebotteld. De ‘zwarte visjes’ worden er nadien gewoon terug aan toegevoegd. Soit. Deze 20 jarige Auchroisk werd tien jaar geleden gebotteld op een ongelooflijke 61.8% alcoholpercentage, wat aangeeft dat hij niet op de standaard 63.5% op vat ging.

Zoete en erg aromatische neus op amandelen, gras, citrusfruit en rozijntjes. Ananassnoepjes en iets van menthol. Een toefje umami zonder dat ik de vinger er op kan leggen. Aangenaam, ondanks het hoge ABV. De neus ondervindt er geen last van.

Deze knalt wel tegen je tanden, natuurlijk. Erg herbaal en grassig. Pikant op gember, witte peper en kamfer, terwijl het fruit evolueert van wit naar geel met wat sultanas en geroosterde amandelen in de mix. Grootse ontwikkeling hoor. Wat woodsmoke zorgt voor diepgang, terwijl de tannine je mond langzaam maar zeker droogt.

De afdronk, op meer amandelen en citrusfruit, duurt lekker lang.

Een klepper van deze nobele onbekende Speysider, maar helaas nergens meer te vinden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).