Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 20 Year Old 1989/2009, Blackadder Raw Cask, Sherry Oak Cask #30265, 448 bts
Kleur: oud goud
ABV: 61.8%

Amandelen

De Raw Cask serie van Blackadder staat bekend om drie dingen. Ten eerste zit er in elk vat wat cask residue dat de indruk moet wekken dat het echt wel rechtstreeks uit het vat komt, ten tweede zijn het steevast single cask bottelingen en ten derde altijd op vatsterkte. Alleen het eerste is een marketingtruc, want uiteraard wordt de whisky wel degelijk eerst gefilterd en dan pas gebotteld. De ‘zwarte visjes’ worden er nadien gewoon terug aan toegevoegd. Soit. Deze 20 jarige Auchroisk werd tien jaar geleden gebotteld op een ongelooflijke 61.8% alcoholpercentage, wat aangeeft dat hij niet op de standaard 63.5% op vat ging.

Zoete en erg aromatische neus op amandelen, gras, citrusfruit en rozijntjes. Ananassnoepjes en iets van menthol. Een toefje umami zonder dat ik de vinger er op kan leggen. Aangenaam, ondanks het hoge ABV. De neus ondervindt er geen last van.

Deze knalt wel tegen je tanden, natuurlijk. Erg herbaal en grassig. Pikant op gember, witte peper en kamfer, terwijl het fruit evolueert van wit naar geel met wat sultanas en geroosterde amandelen in de mix. Grootse ontwikkeling hoor. Wat woodsmoke zorgt voor diepgang, terwijl de tannine je mond langzaam maar zeker droogt.

De afdronk, op meer amandelen en citrusfruit, duurt lekker lang.

Een klepper van deze nobele onbekende Speysider, maar helaas nergens meer te vinden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).