Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 9 Year Old 2001/2011, Barrel #324
Kleur: zonlicht
ABV: 56.7%

Ardmore Light

Dit is een officiële release ten tijde van de heerschappij (for lack of a better word) van de Armstrong broertjes. Gestookt in 2001, gebotteld in 2011 – dus hij zit al bijna even lang op fles als dat hij op vat heeft doorgebracht. Dat Raymond en Colin vooral aandacht hadden voor de inhoud en minder voor de looks, is aan deze verpakking duidelijk te zien. Oh, voor ik het vergeet… deze Bladnoch is ‘lightly peated’. Ik ben benieuwd.

Graankoekjes, hooi en vanille komen eerst, maar dan ontwaar je onmiddellijk de turf. Totaal verschillend van Islay, eiland of Highland turf en daarom toch effe wennen. Nog wat aardappelschillen, currypoeder en verschaald bier. Citrus op de achtergrond. Ik beken, ik ben er niet onmiddellijk kapot van.

Op smaak ik het stukken beter. Limoen, grapefruit, vanille, appelsien, witte peper, verse gember, kinine en zelfs wat chocolade, het geheel verpakt in een erg aangename rokerigheid. De turf geeft hem nog wat aardse en licht zure toetsen mee, terwijl het hout voor een bittertje zorgt en de vanille het geheel zoet genoeg houdt om geen bekken te gaan trekken. Midpalate wordt hij zelfs aangenaam zoet en krachtig. Ja, dit is wel erg lekker.

Op de afdronk krijg ik orangettes, ontbijtgranen en chocolade met een rokerigheid die lekker lang nazindert.

Zonder hem oneer te willen aandoen, zou ik deze durven omschrijven als Ardmore Light. Verrassend en lekker, ondanks de eerder vreemde neus.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).