Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 22 Year Old 1991/2013 MacKillop’s Choice, Sherry Wood #271
Kleur: koper
ABV: 55.2%

Appelbloesems

MacKillop’s Choice is een onafhankelijk bottelaar die opgericht werd in 1996 door Lorne MacKillop die zijn carrière begon in 1984 as Master of Wine. Naast single casks op 43% en 46% worden de meeste toch op vatsterkte gebotteld. Dit is er zo eentje van een paar jaar geleden van de teloor gegane Lowland distilleerderij Rosebank. MacKillop heeft in totaal 8 vaatjes Rosebank gebotteld. Dit was het zevende, gebotteld in 2013.

Hoewel ik Rosebank niet meteen herken door de invloed van het sherry vat, is het wel een bijzonder aangename neus. Appelbloesems, abrikozen en een karrenvracht aan honing maken hem bijzonder zoet. De enige verwijzing naar deze Lowlander is terug te vinden in de licht florale toets. Een mooie kruidigheid, weliswaar zacht, maakt hem erg interessant. Hij is wel erg fris en monter, waardoor hij zijn leeftijd wat loochent. Hij lijkt veel jonger dan zijn 22 jaar.

Hij is mooi olieachtig en zijdezacht. Het duurt even voor er wat kruiden verschijnen (denk nootmuskaat en kruidnagel), maar het fruit is er van meet af aan. Erg succulent op gekonfijte, donkere vruchten en wat Sevilla appelsienen. Hint van ananas op de barbecue. Prima balans.

De afdronk is erg mooi. De kruiden deemsteren erg langzaam weg, waardoor je mond lekker lang warm blijft, terwijl het donkere fruit en de honing hem tot op het eind lekker zoet houden.

Een grootste malt, maar toch een beetje een incognito Rosebank. Ik vermoed een first fill sherryvat.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).