Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 19 Year Old 1990/2009 Douglas Laing, Old Malt Cask, Refill Butt #DL5082, 444 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50.0%

Munt

Rosebank, de koningin der Lowlands, wordt momenteel in haar oude glorie hersteld en zou, als het goed gaat, nog dit jaar heropenen. Of ze de oude stijl zullen kunnen evenaren valt nog af te wachten. Wij proeven alvast een oudere botteling van Old Malt Cask, toen het merk nog door Douglas Laing werd verkocht.

Lentefrisse neus op moutsuikers, vanille, kokosnoot en wat munt. Aangenaam romig. Iets van cake met honing. Kruisbessen. Een florale hint met een enkel schijfje limoen maakt het af. Goeie neus, zonder uitzonderlijk te zijn.

Verrassend alcoholisch en onmiddellijk erg kruidig op gember en nootmuskaat en een handjevol zwarte peperbolletjes. Het duurt even voordat het witte en gele fruit zich kan laten zien. Een frisse lift wordt bezorgd door flinke dosis munt. Citrusfruit keert weer, maar van de kokos geen spoor meer. Dat gezegd zijnde is dit een erg aangename malt, zij het net een tikkeltje te kruidig naar mijn zin.

De afdronk is middellang, licht drogend en aangenaam op citroenzeste, witte peper en munt.

Tien jaar geleden, toen deze fles op de markt kwam, telde je er 100 EUR voor neer. Vandaag is dat het drie- tot viervoudige.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).