Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rosebank 19 Year Old 1990 Douglas Laing Old Malt Cask

Tasting Notes Posted on 27/12/2019 16:40

Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 19 Year Old 1990/2009 Douglas Laing, Old Malt Cask, Refill Butt #DL5082, 444 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50.0%

Munt

Rosebank, de koningin der Lowlands, wordt momenteel in haar oude glorie hersteld en zou, als het goed gaat, nog dit jaar heropenen. Of ze de oude stijl zullen kunnen evenaren valt nog af te wachten. Wij proeven alvast een oudere botteling van Old Malt Cask, toen het merk nog door Douglas Laing werd verkocht.

Lentefrisse neus op moutsuikers, vanille, kokosnoot en wat munt. Aangenaam romig. Iets van cake met honing. Kruisbessen. Een florale hint met een enkel schijfje limoen maakt het af. Goeie neus, zonder uitzonderlijk te zijn.

Verrassend alcoholisch en onmiddellijk erg kruidig op gember en nootmuskaat en een handjevol zwarte peperbolletjes. Het duurt even voordat het witte en gele fruit zich kan laten zien. Een frisse lift wordt bezorgd door flinke dosis munt. Citrusfruit keert weer, maar van de kokos geen spoor meer. Dat gezegd zijnde is dit een erg aangename malt, zij het net een tikkeltje te kruidig naar mijn zin.

De afdronk is middellang, licht drogend en aangenaam op citroenzeste, witte peper en munt.

Tien jaar geleden, toen deze fles op de markt kwam, telde je er 100 EUR voor neer. Vandaag is dat het drie- tot viervoudige.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Douglas Laing

Distilleerderijen Posted on 27/12/2019 07:35

Douglas Laing
Douglas House
18 Lynedoch Crescent
Glasgow G3 6EQ
UK
+44 141 333 9242
www.douglaslaing.com

Generaties

Douglas Laing is een onafhankelijk bottelaar met HQ in Glasgow, opgericht in 1948 door Fred Douglas Laing (Sr). die zelf begon als blender. Zijn zoon, Fred Laing (Jr.) werd reeds op jonge leeftijd de business ingestuurd om de knepen van het vak te leren. Hij begon als trainee bij Whyte & Mackay, ging daarna aan de slag by White Horse Distillers en stapte pas in het familiale bedrijf in 1972.

Toen Fred Douglas Laing in 1982 overleed nam zoon Fred Laing het bedrijf over en voer een nieuwe koers. De focus van het bedrijf verschoof van export van blends naar het maken van blends voor de eigen markt en het bottelen van single malts. Fred had van zijn vader geleerd en liet zijn dochter Cara een soortgelijk parcours afleggen. Ze begon haar loopbaan bij Isle of Jura, stapte daarna over naar Morrison-Bowmore (waar ze haar echtgenoot Chris leerde kennen), alvorens mee in het bedrijf te stappen. En op dit moment worden Clara en Chris klaargestoomd om de touwtjes volledig in handen te nemen, zodat Fred van zijn welverdiende pensioen kan gaan genieten.

Clutha

Tot 2013 werd het bedrijf bestierd door Fred en zijn broer Stewart Laing, maar toen besloten ze elk hun eigen weg te gaan, voornamelijk om een toekomst te kunnen bieden aan hun beider kinderen. Cara, zoals hierboven beschreven, terwijl Stewart met zijn twee zoons een nieuw bedrijf uit de grond stampte: Hunter Laing & Co (en ondertussen ook al de Ardnahoe distilleerderij op Islay opende).

In 2017 onthulde Fred dat een langverwachte droom eindelijk in vervulling zou gaan: een eigen distilleerderij bezitten. In een ver verleden had Fred al een paar pogingen ondernomen om een distilleerderij te kopen (o.a. Tomatin), maar er telkens naast gegrepen. Dan maar zelf bouwen, moet hij gedacht hebben. Clutha is Keltisch voor Clyde, de naam van de rivier waarlangs de hypermoderne distilleerderij wordt neergepoot. De eigenaars maken zich sterk dat ze nog in 2019 zal open gaan. Maar in oktober 2019 verraste het bedrijf met de aankondiging dat ze ondertussen al een andere distilleerderij hadden opgekocht: het piepkleine Strathearn. Het gaat Douglas Laing duidelijk voor de wind.

Range

Door de split in 2013 werd de portfolio grondig door elkaar gehaald en lanceerde Douglas Laing enkele nieuwe labels. Zo bestaat hun portfolio vandaag de dag nog steeds uit een groot aantal blends die al lang meedraaien – denken we maar aan The King of Scots, McGibbon’s, cland Denny, Eaton’s – maar hebben ze zichzelf ook heruitgevonden met bekende reeksen als Old Particular en Xtra Old Particular, Provenance, Premier Barrel, Single Minded, Double Barrel, enzovoort.

De Remarkable Regional Malts is een reeks van blended malts die de verschillende stijlen vertegenwoordigd en omvat The Epicurean (Lowlands), Timorous Beastie (Highlands), Scallywag (Speyside), Gauldrons (Campbeltown), Rock Island (Islands) en Big Peat (Islay).

PS. Je kan een leuk interview met Fred lezen in ons boek ‘Whisky Voor Iedereen’, verkrijgbaar via de website.