Bottelaar : Wemyss
Regio: Schotland
Fles: 1990 Toffee Apples
Kleur: koper
ABV: 46%

Weekend dram

Na de – bijzonder bevallige – blended malt Smooth Gentleman, probeerde ik onmiddellijk deze Wemyss Toffee Apples. Dit is echter geen blended malt, maar een single cask van een bekende distilleerderij. Zoals het Wemyss betaamt, zetten ze de naam van de distilleerderij niet op het label, maar wel een naam die meteen verwijst naar de dominerende karaktereigenschappen van de whisky (hoewel een beetje research snel onthult dat dit een Glenrothes is). Dit is bijgevolg hun Toffee Apples, single cask, single Speyside malt, vintage 1990. Ze bottelen hun vaten aan 46% ABV.

De neus verraadt onmiddellijk het vat: sherry. De neus wordt overspoeld met geconfijt fruit en gekristalliseerde honing. Maar de obligate gestoofde appels met toffee ontbreken uiteraard niet.

Deze 28-jarige whisky (want gebotteld in april 2009) heeft het sherryvat goed weerstaan. Hij laat ruimte voor een heel smakenpallet, zij het toch bijzonder recht-toe-recht aan. De geuren komen terug op de tong, maar ontwikkelen niet verder.

De finish van deze is redelijk kort en drogend en sherry-all-the-way.

Prima balans, deze dram. Maar omwille van het prijskaartje van zo’n 65 EUR kosten, niet meteen wat je een daily dram noemt. Eerder iets voor het weekend.

Met dank aan Jeroen voor het sample.

geproefd door Mark Dermul op 25-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)