Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 11 Year Old 2007/2018 Signatory Un-Chillfiltered for Getränkelwelt Weiser & Flickenshild, 1st Fill Sherry Hogshead #900130, 283 bts
Kleur: mahonie
ABV: 66.2%

Plaat Blijft Hangen

Zo dan… dit is het zesde en laatste zustervat uit deze reeks dat ik aan de lippen ga zetten. Wederom zo’n first fill sherryvat op uitzonderlijk hoog ABV, afgevuld in maart 2007 en gebotteld in november vorig jaar voor de Duitse winkel Getränkenwelt Weiser & Flickenshild. Oh, voor ik het vergeet: het is de donkerste van de bende.

Ik weet dat ik stilaan begin te klinken alsof de plaat blijft hangen, maar ook deze neus is weer geweldig. Donkerzoet op rozijnen, blauwe druiven en pruimen, aangevuld met kruidnagel, vanille en nootmuskaat en een mespuntje kaneel. Iets van Mokatine en espresso. Hij is wel wat snoeperig dan zijn broertjes. Doet zowel aan colasnoepjes, rode veters als draculatanden denken.

Ondanks het ABV komt hij erg vlotjes binnen. Water is niet echt nodig, wat toch goed nieuws is in dit geval. Hij is stevig, zelfs pikant, maar drinkbaar. Rozijnen, pruimen, kersen, the works. We kennen dit type malt ondertussen.

Misschien had ik toch een beetje water moeten nemen, want in de pikante, droge afdronk voel ik ‘m branden in mijn slokdarm.

Wel, wel, wel, die reeks van Glenlivet 2007 op de first fill sherry hogsheads #900xxx zijn stuk voor stuk geweldig. Hoewel ze allen erg op elkaar lijken, ben ik maar wat blij dat ik ze allemaal geproefd heb. Van goeie whisky kan je immers nooit genoeg proeven, toch?

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).