Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 11 Year Old 2007/2018 Signatory Un-Chillfiltered for The 10th The Whisky Exchange Whisky Show, 1st Fill Sherry Hogshead #900131, 302 bts
Kleur: brons
ABV: 64.3%

Verraderlijk

Nog maar een paar weken geleden proefde ik al wat van dit type malt en ze waren stuk voor stuk geweldig. Het betreft allemaal zustervaten uit 2007 met nummers #900xxx. Zo proefden we 181 voor The Nectar, 201 voor Jan Vissers, 148 en 149 voor The Ultimate en nu dus 131 voor de 10e editie van The Whisky Show van The Whisky Exchange. Ik ga er van uit dat deze in dezelfde lijn ligt, dus ik wrijf me al in de handen… En ik heb nog zo twee samples klaar staan!

Net als zijn tweelingbroertjes offreert deze donkere neus kersen en rozijnen, colasnoepjes en appelsienconfituur. Maar het moet gezegd: deze neus laat zich maar langzaam ontdekken. Begint eerder gesloten en zacht en heeft flink wat tijd nodig. Maar als hem die gunt, wordt je wederom verblijdt met een prachtige, donkerzoete sherrybom.

Ondanks het ABV komt deze verraderlijk zacht binnen. Het duurt even voor je smaakpapillen zich realiseren dat er zich een sluipschutter op de tong bevindt. Het is een sneaky bastard, hoor, want de kersen en appelsienen keren dan in volle glorie weer, aangevuld met flink wat kruidigheid in de coulissen. Nootmuskaat en kruidnagel vooraan, chilipeper en zoethout achteraan. In tegenstelling tot de zustervaten, blijft deze smeuïg en maakt hij je mond dus niet droog.

De afdronk is minder lang, maar lekker zoet en kruidig.

Dit is de subtielste van de reeks, zonder enige twijfel. Maar het blijft een grootse malt.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).