Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 8 Year Old Unpeated Style
Kleur: zonlicht
ABV: 64,9%

Buitenbeentje

Caol Ila is de grootste distilleerderij op het eiland Islay. Ze ligt aan de kust met zich op het eiland Jura aan de overkant van de Sound of Islay. De warehouses, die drie verdiepingen tellen, liggen vol met de bekende geturfde spirit op eikenvaten. Maar de meeste nieuwe productie gaat naar het vasteland voor afvulling en rijping. Caol Ila is al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw aan het experimenteren met ongeturfde spirit, voornamelijk bestemd voor blends, voornamelijk Johnnie Walker. Dit resulteerde in het feit dat de ongeturfde, zogenaamde ‘Highland’ Coal Ila, tot 2005 manueel werd gemaakt. Hij wordt momenteel niet meer geproduceerd, maar uiteraard worden de vaten nog wel afgevuld. Degene die ik hier bespreek is de 8 Year Old Unpeated Style, gebotteld in 2007, op een vatsterkte van… 64,9%!

Het duurt even voordat de tranen in het glas zichtbaar worden, maar eens de druppels beginnen in te dalen, doen ze het wel heel gracieus. Een mooie viscositeit.

Deze komt duidelijk uit een bourbonvat. Zoet en romig met heel wat vanille en jonge bessen. Citrus en zeewier zijn nauwelijks waarneembaar. Een mespuntje zout misschien. Maar het is duidelijk de vanille die de plak zwaait. Toevoeging van water drukt de citrustoetsen volledig in de verdediging; het is zoet, zoet en nog eens zoet – wat voor een Caol Ila toch verrassend is. Maar wel een aangename verrassing.

Hij is bijna 65% pure alcohol en dat laat zich voelen. Hij schroeit de keel net niet dicht, maar veel scheelt het niet. Hij is lekker, maar nogal ééndimensionaal. Hij ontwikkeld niet verder. Het is geen uitgebreid smakenpallet dat de revue passeert. Het is vanille met wat citrus and that’s it. Let op, voor mij ruimschoots voldoende, hoor. Het is een echt lekker whisky. Water toevoegen wijzigt de smaak niet, behalve dat het misschien een tikkeltje metaal naar boven brengt.

De stevige afdronk is heerlijk lang en doet naar meer verlangen. Ik begon letterlijk te ‘smakken’… Hmmm.

Dit buitenbeentje van Caol Ila kan de concurrentie met menig – oudere – Highlander gerust aan.

geproefd door Mark Dermul op 24-07-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)