Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 13 Year Old, OB 2018, oloroso sherry cask, Taiwan Exclusive
Kleur: brons
ABV: 40%

Warme Melk

Glenlivet heeft van deze 13-jarige twee versies uitgebracht, allebei voor Taiwan. De Oloroso Sherry Cask op 40% en nog eentje op vatsterkte. Ik proef deze op drinksterkte met dan aan mijn gabber Tom. Kijk eens naar dat diep bronzen kleurtje, zeg! Het water komt me al in de mond.

Snoeperig zoet op het obligate donkere fruit, volledig volgens verwachting: dadels, bosbessen, pruimen, rozijnen, gesuikerde appelsienschillen en maraschino kersen. Daar mag nog een handjevol kruiden bij (nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, zoethout) en een goeie dosis bruine suiker. Chocolade niet te vergeten. Maar ook warme melk met honing en marsepein. Alles bij elkaar een heel erg aantrekkelijk gescherriede neus!

Qua body een lichtgewichtje. Opnieuw een mix van donker fruit, zowel vers als in een stoofpotje, met dezelfde kruiden als op de neus, aangevuld met wat gekonfijte gember. Een licht bittertje van het hout steekt de kop op, maar een blaadje munt geeft dat goed tegengas, waardoor dit een mooi gebalanceerde malt wordt.

De afdronk is verrassend lang. Zelfs na vijf volle minuten proefde ik ‘m nog steeds. Op het sterfbed krijg ik een mooie toets van zoete tabak.

Wat jammer dat hij qua body zo licht uitvalt. Maar goed, het is een algemene release voor een groot publiek, dat mogen we niet vergeten. Bedankt Tom.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).