Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Glenlivet 10 Year Old 2007 The Ultimate Cask #900148

Tasting Notes Posted on 18/12/2019 17:15

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 10 Year Old 2007/2018 The Ultimate, 1st Fill Sherry Hogshead #900148, 306 bts
Kleur: mahonie
ABV: 66.4%

Mon Chérie

Ik heb nog maar net vat 900136 van dezelfde bottelaar achter de kiezen en kijk, er passeren nog twee flesjes mijn buro: zustervaten 900148 en 900149. Deze zijn echter wel op vatsterkte. Laten we ze gauw head-to-head zetten. Beginnen doen we met vat 900148.

Oh, ja, die neus… Zeg maar Neus! Kandijsuiker, cola, pruimen, After Eight, donkere chocolade en meer. Wat citrusfruit, maar minder uitgesproken. Leder. Hazelnoten. Hier ruik je met plezier een heel kwartier aan! Zacht gekruid. Verrassend subtiel ondanks het hoge ABV. Dat zou wel eens verraderlijk kunnen zijn op de tong…

Knal! Het is van dattum. Een absoluut sherrymonster met ballen. Cola op steroïden, kersenlikeur, pruimen, rozijnen, zwarte druiven en bloedappelsienen. Mooi omringd door nootmuskaat, chili pepers en tannine. Erg smaakvol en rond. Maar branden doet hij niet! Mooi, mooi, mooi.

De afdronk duurt een eeuwigheid, wordt licht drogend maar blijft bitterzoet met wat Mon Chérie bonbons op het sterfbed. En ja, nu brandt hij toch een beetje. Ik voel mijn slokdarm…

Heerlijk! Deze komt al heel aardig in de buurt van die geweldige Glenlivet 2007 die Jan Vissers bottelde in zijn Italian Car Series.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Glenlivet 10 Year Old 2007 The Ultimate Cask #900136

Tasting Notes Posted on 18/12/2019 12:14

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 10 Year Old 2007/2018 The Ultimate, 1st Fill Sherry Hogshead #900136, 435 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Colaflesjes

Ah, Glenlivet op sherryvat. Ik heb er zo al een paar geproefd en vaak zijn die hemels. Dit is een botteling van vorig jaar door het Nederlandse Van Wees, weliswaar versneden naar drinksterkte.

Zoete neus op vanille, bruine suiker, rozijntjes en… colaflesjes (de snoep). Nog iets zoetzuurs wat me aan bloedappelsien doet denken, maar niet helemaal, als u begrijpt wat ik bedoel. In tweede instantie krijg ik gebakken appels, kiwi en boerenboter. Wat nootmuskaat en kruidnagel. Ja, Glenlivet op sherry… ik moet daar geen tekening bij maken, toch?

Hij is olieachtig en erg zoet, maar meteen ook flink pikant. Nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper trekken even de aandacht van je smaakpapillen alvorens het fruit te laten schijnen. En dat doet het nu toch in vol ornaat, hoor. Bitter appelsienen, pruimen, kersen, gebakken appels en iets van abrikozenconfituur. Een mild bittertje als van eik en koriander steken de kop op.

De afdronk is betrekkelijk drogend, maar wel op dezelfde smaken.

Ik heb er zo al eens twee geproefd – vat #900181 dat door Signatory gebotteld werd voor The Nectar en vat #900201 uit dezelfde stal voor Jan Visser. Deze is duidelijk familie, maar wel het iets mindere broertje. Daar zit het ABV wellicht voor veel tussen. Bedankt, Anthony.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Glenlivet 13 Year Old Sherry Cask for Taiwan

Tasting Notes Posted on 18/12/2019 06:11

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 13 Year Old, OB 2018, oloroso sherry cask, Taiwan Exclusive
Kleur: brons
ABV: 40%

Warme Melk

Glenlivet heeft van deze 13-jarige twee versies uitgebracht, allebei voor Taiwan. De Oloroso Sherry Cask op 40% en nog eentje op vatsterkte. Ik proef deze op drinksterkte met dan aan mijn gabber Tom. Kijk eens naar dat diep bronzen kleurtje, zeg! Het water komt me al in de mond.

Snoeperig zoet op het obligate donkere fruit, volledig volgens verwachting: dadels, bosbessen, pruimen, rozijnen, gesuikerde appelsienschillen en maraschino kersen. Daar mag nog een handjevol kruiden bij (nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, zoethout) en een goeie dosis bruine suiker. Chocolade niet te vergeten. Maar ook warme melk met honing en marsepein. Alles bij elkaar een heel erg aantrekkelijk gescherriede neus!

Qua body een lichtgewichtje. Opnieuw een mix van donker fruit, zowel vers als in een stoofpotje, met dezelfde kruiden als op de neus, aangevuld met wat gekonfijte gember. Een licht bittertje van het hout steekt de kop op, maar een blaadje munt geeft dat goed tegengas, waardoor dit een mooi gebalanceerde malt wordt.

De afdronk is verrassend lang. Zelfs na vijf volle minuten proefde ik ‘m nog steeds. Op het sterfbed krijg ik een mooie toets van zoete tabak.

Wat jammer dat hij qua body zo licht uitvalt. Maar goed, het is een algemene release voor een groot publiek, dat mogen we niet vergeten. Bedankt Tom.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).