Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 10 Year Old 2007/2018 The Ultimate, 1st Fill Sherry Hogshead #900148, 306 bts
Kleur: mahonie
ABV: 66.4%

Mon Chérie

Ik heb nog maar net vat 900136 van dezelfde bottelaar achter de kiezen en kijk, er passeren nog twee flesjes mijn buro: zustervaten 900148 en 900149. Deze zijn echter wel op vatsterkte. Laten we ze gauw head-to-head zetten. Beginnen doen we met vat 900148.

Oh, ja, die neus… Zeg maar Neus! Kandijsuiker, cola, pruimen, After Eight, donkere chocolade en meer. Wat citrusfruit, maar minder uitgesproken. Leder. Hazelnoten. Hier ruik je met plezier een heel kwartier aan! Zacht gekruid. Verrassend subtiel ondanks het hoge ABV. Dat zou wel eens verraderlijk kunnen zijn op de tong…

Knal! Het is van dattum. Een absoluut sherrymonster met ballen. Cola op steroïden, kersenlikeur, pruimen, rozijnen, zwarte druiven en bloedappelsienen. Mooi omringd door nootmuskaat, chili pepers en tannine. Erg smaakvol en rond. Maar branden doet hij niet! Mooi, mooi, mooi.

De afdronk duurt een eeuwigheid, wordt licht drogend maar blijft bitterzoet met wat Mon Chérie bonbons op het sterfbed. En ja, nu brandt hij toch een beetje. Ik voel mijn slokdarm…

Heerlijk! Deze komt al heel aardig in de buurt van die geweldige Glenlivet 2007 die Jan Vissers bottelde in zijn Italian Car Series.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).