Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 10 Year Old 2007/2018 The Ultimate, 1st Fill Sherry Hogshead #900136, 435 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Colaflesjes

Ah, Glenlivet op sherryvat. Ik heb er zo al een paar geproefd en vaak zijn die hemels. Dit is een botteling van vorig jaar door het Nederlandse Van Wees, weliswaar versneden naar drinksterkte.

Zoete neus op vanille, bruine suiker, rozijntjes en… colaflesjes (de snoep). Nog iets zoetzuurs wat me aan bloedappelsien doet denken, maar niet helemaal, als u begrijpt wat ik bedoel. In tweede instantie krijg ik gebakken appels, kiwi en boerenboter. Wat nootmuskaat en kruidnagel. Ja, Glenlivet op sherry… ik moet daar geen tekening bij maken, toch?

Hij is olieachtig en erg zoet, maar meteen ook flink pikant. Nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper trekken even de aandacht van je smaakpapillen alvorens het fruit te laten schijnen. En dat doet het nu toch in vol ornaat, hoor. Bitter appelsienen, pruimen, kersen, gebakken appels en iets van abrikozenconfituur. Een mild bittertje als van eik en koriander steken de kop op.

De afdronk is betrekkelijk drogend, maar wel op dezelfde smaken.

Ik heb er zo al eens twee geproefd – vat #900181 dat door Signatory gebotteld werd voor The Nectar en vat #900201 uit dezelfde stal voor Jan Visser. Deze is duidelijk familie, maar wel het iets mindere broertje. Daar zit het ABV wellicht voor veel tussen. Bedankt, Anthony.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).