Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 5 Year Old 2012/2017 A.D. Rattray, First Fill Sherry Butt #900020, 658 bts
Kleur: brons
ABV: 66.2%

Boterbabbelaars

De distilleerderij werd in 1967 gebouwd en produceerde decennialang enkel voor de blenders. Pas in 2005 verscheen hij voor het eerst als single malt! Maar in 2017 werd de distilleerderij overgenomen door Billy Walker (die net BenRiach, GlenDronach en Glenglassaugh had verkocht) en herdoopte ze meteen GlenAllachie. Billy en zijn team zijn ondertussen naarstig aan de weg aan het timmeren, maar wij proeven gauw nog een 5-jarige van A.D. Rattray. Het betreft een erg jonge malt van een first fill sherry butt. We gaan het geweten hebben, zowel qua kleur als qua ABV.

De neus is donkerzoet op rozijnen, boterbabbelaars, pruimenconfituur, espresso van de bovenste plank, bosbessen en chocolade met praliné-vulling. Eerlijkheid gebied me hier meteen aan toe te voegen dat ik amper iets van het distilleerderijkarakter terugvind. Of dat erg is? Als het zo lekker is, kan me dat geen bal schelen. Dit is superlekker!

Ik dacht dat ik mijn mond zou verbranden met zo’n geweldig ABV, maar dat is niet het geval. Verrassend goed geïntegreerd dus, want hij is prima drinkbaar zonder water. Dat neemt niet weg dat hij natuurlijk een tikkeltje pikant is. Opnieuw donkerzoete toetsen, maar nu minder fruitig en minder zoet dan verwacht en vooral erg herbaal. Desalniettemin een bijzonder lekkere dram.

De afdronk duurt een eeuwigheid, hoewel er niets nieuws te ontdekken valt.

Het was nog maar mijn tiende kennismaking met deze distilleerderij (en meteen ook de jongste die ik al proefde), maar wat een klepper, zeg! Met dank aan een erg actief vat, dat moeten we toegeven.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).