Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenallachie 5 Year Old 2012 A.D. Rattray

Tasting Notes Posted on 13/12/2019 16:48

Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 5 Year Old 2012/2017 A.D. Rattray, First Fill Sherry Butt #900020, 658 bts
Kleur: brons
ABV: 66.2%

Boterbabbelaars

De distilleerderij werd in 1967 gebouwd en produceerde decennialang enkel voor de blenders. Pas in 2005 verscheen hij voor het eerst als single malt! Maar in 2017 werd de distilleerderij overgenomen door Billy Walker (die net BenRiach, GlenDronach en Glenglassaugh had verkocht) en herdoopte ze meteen GlenAllachie. Billy en zijn team zijn ondertussen naarstig aan de weg aan het timmeren, maar wij proeven gauw nog een 5-jarige van A.D. Rattray. Het betreft een erg jonge malt van een first fill sherry butt. We gaan het geweten hebben, zowel qua kleur als qua ABV.

De neus is donkerzoet op rozijnen, boterbabbelaars, pruimenconfituur, espresso van de bovenste plank, bosbessen en chocolade met praliné-vulling. Eerlijkheid gebied me hier meteen aan toe te voegen dat ik amper iets van het distilleerderijkarakter terugvind. Of dat erg is? Als het zo lekker is, kan me dat geen bal schelen. Dit is superlekker!

Ik dacht dat ik mijn mond zou verbranden met zo’n geweldig ABV, maar dat is niet het geval. Verrassend goed geïntegreerd dus, want hij is prima drinkbaar zonder water. Dat neemt niet weg dat hij natuurlijk een tikkeltje pikant is. Opnieuw donkerzoete toetsen, maar nu minder fruitig en minder zoet dan verwacht en vooral erg herbaal. Desalniettemin een bijzonder lekkere dram.

De afdronk duurt een eeuwigheid, hoewel er niets nieuws te ontdekken valt.

Het was nog maar mijn tiende kennismaking met deze distilleerderij (en meteen ook de jongste die ik al proefde), maar wat een klepper, zeg! Met dank aan een erg actief vat, dat moeten we toegeven.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenturret 30 Year Old 1982 The Maltman

Tasting Notes Posted on 13/12/2019 06:55

Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenturret 30 Year Old 1982/2013 The Maltman, Fresh Bourbon Cask #258, 242 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Kiwi

Glenturret is een distilleerderij die nog niet zo vaak op mijn radar verschenen is, maar onlangs kwam ik dankzij mijn whiskygabber Imanuel in het bezit van dit sample van een 30-jarige. Dat kon ik uiteraard niet zomaar laten passeren. Al enkele jaren geleden gebotteld door de Meadowside Blending Company onder hun ‘The Maltman’ label.

De neus is erg aangenaam en zoet op vanille, limoensorbet, verse kiwi en pas geboend leder. Een heerlijke toets van wijnazijn (echt waar), appelsienlikeur en verse kersen. Wat cacaoboter en iets van koffiegruis. Dit is bijzonder aangenaam, hoor. En hij kan best wat water verdragen. Het maakt hem nog iets zoeter.

Hij komt romig en pittig binnen. Eerst vanille en kiwi, dan peper en wat allspice. Dan komen appelsienen opzetten en nog geen klein beetje ook. Flink wat zeste. Hoewel hij de neus niet helemaal eer aandoet, is hij toch erg interessant en rijk. Tikkeltje zoetzuur en wat verschaalde pils op het eind, maar het werkt wel. Verdund wordt hij zoeter, maar ook iets scherper.

De afdronk is lekker lang, kruidig en zoet. Tikkeltje grassig met een pittig pepertje op het sterfbed.

De neus is complex, maar op smaak verliest hij dat een beetje. De finish maakt dan weer veel goed. Knappe release, maar ondertussen onvindbaar geworden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2019
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).