Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenturret 30 Year Old 1982/2013 The Maltman, Fresh Bourbon Cask #258, 242 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Kiwi

Glenturret is een distilleerderij die nog niet zo vaak op mijn radar verschenen is, maar onlangs kwam ik dankzij mijn whiskygabber Imanuel in het bezit van dit sample van een 30-jarige. Dat kon ik uiteraard niet zomaar laten passeren. Al enkele jaren geleden gebotteld door de Meadowside Blending Company onder hun ‘The Maltman’ label.

De neus is erg aangenaam en zoet op vanille, limoensorbet, verse kiwi en pas geboend leder. Een heerlijke toets van wijnazijn (echt waar), appelsienlikeur en verse kersen. Wat cacaoboter en iets van koffiegruis. Dit is bijzonder aangenaam, hoor. En hij kan best wat water verdragen. Het maakt hem nog iets zoeter.

Hij komt romig en pittig binnen. Eerst vanille en kiwi, dan peper en wat allspice. Dan komen appelsienen opzetten en nog geen klein beetje ook. Flink wat zeste. Hoewel hij de neus niet helemaal eer aandoet, is hij toch erg interessant en rijk. Tikkeltje zoetzuur en wat verschaalde pils op het eind, maar het werkt wel. Verdund wordt hij zoeter, maar ook iets scherper.

De afdronk is lekker lang, kruidig en zoet. Tikkeltje grassig met een pittig pepertje op het sterfbed.

De neus is complex, maar op smaak verliest hij dat een beetje. De finish maakt dan weer veel goed. Knappe release, maar ondertussen onvindbaar geworden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2019
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).