Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Garioch 17 Year Old 1998/2016, Carn Mor Celebration of the Cask Black Gold, Morrison & Mackay, Sherry Hogshead #3728, 220 bts
Kleur: brons
ABV: 57.5%

Zwart Goud

Celebration of the Cask is de reeks van Carn Mor (Morrison & Mackay) waarin ze single casks bottelen of vatsterkte. Daar werd een paar jaar geleden een subrange aan toegevoegd: Black Gold. Hieronder worden sherrygerijpte single casks uitgebracht. Er zijn er zo al zestien. Dit is een mooi voorbeeld: een Glen Garioch uit 1998 die op een sherry hogshead rijpte, gebotteld in 2016. Het kleurtje is geweldig.

Snoeperig zoete, maar heerlijke neus op kersen, perzik, gebakken appels, bloedappelsienen, pruimen en allerhande rode en zwarte bessen, geflankeerd door kaneel en chocolade. Ik ben fan van de eerste minuut. Hopelijk houdt de malt dit vol op smaak.

De aanzet is alcoholisch en pikant. Als dat maar goed komt. In eerste instantie krijg ik veel kruidigheid (zwarte peper, kaneel en kruidnagel), maar eens je speekselklieren één en ander geblust hebben, komt het donkere fruit naar boven. En dat is erg aangenaam. Zowel rood als donker fruit, net als op de neus, met iets van Mokatine en espresso onderweg. Een bittertje van het hout verschijnt, alsook wat groene kruiden, maar het geheel blijft sappig genoeg om te behagen.

De afdronk is romig en zoet, maar er verschijnt nu een kleine toets van sulfer die hem wat oneer aandoet.

Jammer van die valse noot in de afdronk, maar op smaak en vooral in de neus is dit een grootse Glen Garioch.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-08-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).