Distilleerderij: Glenfiddich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfiddich 23 Year Old Grand Cru, OB 2019, French Cuvée Cask Finish
Kleur: amber
ABV: 43%

Sabayon

Wat mij betreft had deze Glenfiddich Grand Cru gerust als 5e gelanceerd kunnen worden in de zogenaamde Experimental Series, want deze Glenfiddich kreeg – na een rijping op bourbon- en sherryvaten – nog een 4 maanden durende finish op first fill en second fill wijnvaten die gebruikt werden voor de fermentatie van wijn die uiteindelijk champagne zou worden. Maar neen, deze Grand Cru wordt de eerste in een nieuwe ‘Grand’ reeks, waarvan de tweede en derde expressie in 2020 worden verwacht. Ik scoorde een sample op het bekende whiskyfestival Spirits in the Sky in Brussel.

De neus is verrassend romig met toetsen van brioche en perensorbet, aangevuld met jonge appeltjes en verse pistolets. Een karrenvracht aan vanille maakt hem erg zoet, terwijl een florale toets hem diepgang geeft. De neus lijkt eerst onschuldig en weinig zeggend, maar als je je tijd er voor neemt, kom je toch leuke dingen tegen.

Hij is lekker olieachtig en compleet verstoken van kruidigheid. Dit is zo zacht als de bips van een baby. Romig en zoet op meer brioche en vanille, met iets van citroensap en opgeklopt ei. Wacht eens even… dit wordt plots wel heel erg lekker… doet me nu denken aan sabayon, het heerlijke dessert met champagne. Goed gedaan.

De afdronk is niet erg lang, mierzoet en straalt luxe uit om de een of andere onverklaarbare reden.

Als je je tijd er voor neemt, is dit wel een zeer mooie expressie, hoor. 250 EUR is niet bepaald goedkoop, maar lekker is hij alleszins. En je krijg er een mooie doos bij (sarcasme zelf toe te voegen aub).

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).