Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 12 Year Old, American Hogsheads, Diageo Special Releases 2019, 60.762 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56.5%

Sweetavulin!

Deze oude getrouwe release is een fan favourite, getuige ondermeer het aantal flessen dat gelanceerd wordt. Met 60.762 flessen wereldwijd is dit duidelijk de favoriet. En dat hoeft niet te verbazen. De Laga’s uit de Special Releases zijn steevast geweldig en dat zal bij deze niet anders zijn. Enige minpunt (vanuit het oogpunt van de verzamelaars dan): hij sluit aan bij het thema ‘Rare by Nature’ waardoor hij een volledig nieuwe verpakking kreeg die absoluut vloekt met de vorige releases. Oh, well. Mij gaat het vooral om de liquid.

Knal! Dat is er meteen boenk op. Schoolvoorbeeld van Lagavulin, maar dan met ballen. Carbolische zeep, mondspoelmiddel, dennenappels, turf strak in het pak. Tegelijk ook nat mos, groene pepers en scheepstouw. Dit is een beeldhouwwerk.

Op smaak is hij lekker vettig en onmiddellijk verrassend zoet. Tuurlijk, de typsiche trekjes zijn daar: citroen, gezouten karamel, een makreel op de BBQ, houtskool, maar ik ben erg aangenaam verrast door de zoete trekjes van abrikozen, banaan, peren, limoensap en gezouten karamel. Tabaksbladeren. Groots en flink warm.

De finish is erg, erg lang, rokerig en zoet met wederom een verrassend zoetje.

De criticasters zullen snel verstommen eens ze deze verrassend zoete Lagavulin – Sweetavulin! – aan de lippen hebben gezet. Aanrader.

 89/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).