Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Lagavulin 12 Year Old Diageo Special Releases 2019

Tasting Notes Posted on do, november 14, 2019 16:09:47

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 12 Year Old, American Hogsheads, Diageo Special Releases 2019, 60.762 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56.5%

Sweetavulin!

Deze oude getrouwe release is een fan favourite, getuige ondermeer het aantal flessen dat gelanceerd wordt. Met 60.762 flessen wereldwijd is dit duidelijk de favoriet. En dat hoeft niet te verbazen. De Laga’s uit de Special Releases zijn steevast geweldig en dat zal bij deze niet anders zijn. Enige minpunt (vanuit het oogpunt van de verzamelaars dan): hij sluit aan bij het thema ‘Rare by Nature’ waardoor hij een volledig nieuwe verpakking kreeg die absoluut vloekt met de vorige releases. Oh, well. Mij gaat het vooral om de liquid.

Knal! Dat is er meteen boenk op. Schoolvoorbeeld van Lagavulin, maar dan met ballen. Carbolische zeep, mondspoelmiddel, dennenappels, turf strak in het pak. Tegelijk ook nat mos, groene pepers en scheepstouw. Dit is een beeldhouwwerk.

Op smaak is hij lekker vettig en onmiddellijk verrassend zoet. Tuurlijk, de typsiche trekjes zijn daar: citroen, gezouten karamel, een makreel op de BBQ, houtskool, maar ik ben erg aangenaam verrast door de zoete trekjes van abrikozen, banaan, peren, limoensap en gezouten karamel. Tabaksbladeren. Groots en flink warm.

De finish is erg, erg lang, rokerig en zoet met wederom een verrassend zoetje.

De criticasters zullen snel verstommen eens ze deze verrassend zoete Lagavulin – Sweetavulin! – aan de lippen hebben gezet. Aanrader.

 89/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Talisker 15 Year Old Diageo Special Releases 2019

Tasting Notes Posted on do, november 14, 2019 06:48:27

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 15 Year Old, Diageo Special Releases 2019, 42.222 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.3%

Talisker Trinity

Dat Talisker razend populair is (en terecht) is ook te merken aan de oplage van deze Special Release. Enkel Lagavulin doet meer. Na de 30-jarige uit 2014 en de (geweldige) 8-jarige van vorig jaar, komt Talisker nu opzetten met een 15-jarige. In het thema ‘Rare by Nature’ blijvend, kreeg ook deze fles een erg apart label. Ik vind het mooi. Hopelijk is de malt dat ook.

Hopla, de Talisker Trinity tekent present vanaf het moment dat ik mijn neus in het glas steek. Peper, turf en zilt. Ik krijg een vissersboot en zeewier, een warm zandstrand, zeezout en vermolmd hout. Hint van perzik en citroen. Heerlijk.

Hmmm, verrassend rijk en zoet. Zelfs een tikkeltje romig. Appelmoes, peper en zout en een karrenvracht aan gezouten karamel. Drogend naar het einde toe. Op en top Talisker die me erg doet denken aan de 57° North.

De finish is lekker lang, drogend op toffee en limoen.

Wederom een schot in de roos van deze oudste distilleerderij op Skye. Ik ga me nog een fles bestellen.

 86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).