Distilleerderij: Cragganmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cragganmore 12 Year Old, Refill American Oak, Diageo Special Releases 2019, 18.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.4%

Cragganisker

Cragganmore is Keltisch voor ‘hoge rots’ en de distilleerderij ligt in hartje Speyside, in het dal halverwege tussen Aberlour en Granton-on-Spey. Hoewel erg populair bij de blenders (het is immers een belangrijk ingrediënt van Johnnie Walker Green Label), is hij sinds de lancering van de Classic Malts ook bij het grote publiek bekend, zij het weliswaar enkel als de klassieke 12-jarige. In 2014 maakte hij zijn entree in de Special Releases als 25-jarige. Dit jaar komen ze echter met een specialleke, want deze Cragganmore is… geturfd!

’t Is toch even schrikken op de neus. Want je verwacht natuurlijk geen turf bij Cragganmore. Maar hij verdraagt het goed. Initieel erg zoet – bijna snoeperig – op appels en peren. En dan komen plots heide en turf opzetten, waardoor ik even het idee krijg dat ik aan een glas Ardmore of Ledaig ruik. Of nee, wacht… het neigt eerder naar Talisker. Wat is dat hier allemaal? Maar het is zowel leuk als lekker, dus mij hoor je niet klagen.

Op smaak is de verrassing nog groter. Hij is zoet en zilt tegelijkertijd. Proef dit blind en je zal zweren dat je Talisker drinkt – I kid you not! Opnieuw appels, peren, kruisbessen en kiwibessen! Maar hoe atypsiche deze Cragganmore ook moge weze, lekker is hij alleszins!

In de lange afdronk komt er opnieuw een zoetje opzetten als van karamel of butterscotch.

Voor mij de verrassing van deze reeks. Aanrader!

 86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).