Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Pittyvaich 29 Year Old Diageo Special Releases 2019

Tasting Notes Posted on di, november 12, 2019 16:46:22

Distilleerderij: Pittyvaich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Pittyvaich 29 Year Old 1989, PX & Oloroso seasoned, Diageo Special Releases 2019, 5.568 bts
Kleur: goud
ABV: 55.3%

Gele Potpourri

Ah, Pittyvaich… ik heb een zwak voor deze malt. De distilleerderij was geen lang leven beschoren. Ze werd in 1974 gebouwd door Arthur Bell’s & Sons, maar ging in 1993 alweer dicht. De Pittyvaich 12 Year Old in de Fauna & Flora reeks was toen amper twee jaar op de markt. Maar in de Special Releases van Diageo kunnen we hem ondertussen al 4 keer terugvinden. Blijkbaar was 1989 een erg druk jaar voor deze Speysider, want we kregen al een 20-jarge in 2009, een 25-jarige in 2015 en vorig jaar nog een 28-jarige waarvan ik mij herinner dat ik hem absoluut geweldig vond. Voor mij was deze release dan stiekem ook degene waar ik persoonlijk het meest naar uitkeek.

Zalige neus op pomelo en yuzu, gele potpourri, bakbanaan en tamme kastanje met een klontje zoete boter. Nog wat gekarameliseerde gember en iets van toffee en heide. Ik ben in de zevende hemel.

Zoetzuur op smaak met een fluweelzachte textuur. Turks Fruit, Christmas cake kruiden, sultanas en gekonfijte gember. Opnieuw dat floraal kantje. Dit staat me echt aan. Nog iets van te lang getrokken fruitthee zonder dat hij echt tannisch wordt. Mooi bittertje. Licht drogend. Prima balans.

De afdronk is bijna lang te noemen, zacht met een beetje gember en citrusfruit op het sterfbed.

Pittyvaich blijft aangenaam verrassen. Ik ben maar wat blij dat ik hier een fles van te pakken kreeg.

 88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cragganmore 12 Year old Diageo Special Releases 2019

Tasting Notes Posted on di, november 12, 2019 06:45:21

Distilleerderij: Cragganmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cragganmore 12 Year Old, Refill American Oak, Diageo Special Releases 2019, 18.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.4%

Cragganisker

Cragganmore is Keltisch voor ‘hoge rots’ en de distilleerderij ligt in hartje Speyside, in het dal halverwege tussen Aberlour en Granton-on-Spey. Hoewel erg populair bij de blenders (het is immers een belangrijk ingrediënt van Johnnie Walker Green Label), is hij sinds de lancering van de Classic Malts ook bij het grote publiek bekend, zij het weliswaar enkel als de klassieke 12-jarige. In 2014 maakte hij zijn entree in de Special Releases als 25-jarige. Dit jaar komen ze echter met een specialleke, want deze Cragganmore is… geturfd!

’t Is toch even schrikken op de neus. Want je verwacht natuurlijk geen turf bij Cragganmore. Maar hij verdraagt het goed. Initieel erg zoet – bijna snoeperig – op appels en peren. En dan komen plots heide en turf opzetten, waardoor ik even het idee krijg dat ik aan een glas Ardmore of Ledaig ruik. Of nee, wacht… het neigt eerder naar Talisker. Wat is dat hier allemaal? Maar het is zowel leuk als lekker, dus mij hoor je niet klagen.

Op smaak is de verrassing nog groter. Hij is zoet en zilt tegelijkertijd. Proef dit blind en je zal zweren dat je Talisker drinkt – I kid you not! Opnieuw appels, peren, kruisbessen en kiwibessen! Maar hoe atypsiche deze Cragganmore ook moge weze, lekker is hij alleszins!

In de lange afdronk komt er opnieuw een zoetje opzetten als van karamel of butterscotch.

Voor mij de verrassing van deze reeks. Aanrader!

 86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).