Distilleerderij: Pittyvaich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Pittyvaich 29 Year Old 1989, PX & Oloroso seasoned, Diageo Special Releases 2019, 5.568 bts
Kleur: goud
ABV: 55.3%

Gele Potpourri

Ah, Pittyvaich… ik heb een zwak voor deze malt. De distilleerderij was geen lang leven beschoren. Ze werd in 1974 gebouwd door Arthur Bell’s & Sons, maar ging in 1993 alweer dicht. De Pittyvaich 12 Year Old in de Fauna & Flora reeks was toen amper twee jaar op de markt. Maar in de Special Releases van Diageo kunnen we hem ondertussen al 4 keer terugvinden. Blijkbaar was 1989 een erg druk jaar voor deze Speysider, want we kregen al een 20-jarge in 2009, een 25-jarige in 2015 en vorig jaar nog een 28-jarige waarvan ik mij herinner dat ik hem absoluut geweldig vond. Voor mij was deze release dan stiekem ook degene waar ik persoonlijk het meest naar uitkeek.

Zalige neus op pomelo en yuzu, gele potpourri, bakbanaan en tamme kastanje met een klontje zoete boter. Nog wat gekarameliseerde gember en iets van toffee en heide. Ik ben in de zevende hemel.

Zoetzuur op smaak met een fluweelzachte textuur. Turks Fruit, Christmas cake kruiden, sultanas en gekonfijte gember. Opnieuw dat floraal kantje. Dit staat me echt aan. Nog iets van te lang getrokken fruitthee zonder dat hij echt tannisch wordt. Mooi bittertje. Licht drogend. Prima balans.

De afdronk is bijna lang te noemen, zacht met een beetje gember en citrusfruit op het sterfbed.

Pittyvaich blijft aangenaam verrassen. Ik ben maar wat blij dat ik hier een fles van te pakken kreeg.

 88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).