Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2016/2019, Ex-Sherry Hungarian Oak barrel #13, 98 bts
Kleur: koper
ABV: 51%

Fanta Orange Extraordinaire

Van de jonge distilleerderij Eaglesburn uit het Nederlandse Ede mocht ik al enkele expressies proeven en ik bekend dat ik een zwak heb voor deze whisky. Het begon al in 2017 toen ik die éénjarige spirit Xenna proefde. Het was liefde op het eerste gezicht. Dat werd nadien nog bevestigd met enerzijds zijn Peated en anderzijds zijn Virgin Oak. En in oktober van dit jaar bottelde hij een ex-sherryvat van Hongaarde eik dat hij in april 2016 met zijn spirit had gevuld. Het is een distillery exclusive, zeg maar, want niet in de handel te krijgen. Ik ben dan ook vereerd dat Bart mij een flesje wilde opsturen, zodat ik hem ook eens kon proeven voor het allemaal de deur uit is. Met slechts 98 flesjes, vermoed ik dat dit niet lang zal duren. Wat een prachtige, diep-koperen kleur. Het water komt me al in de mond.

Oh, ja… zalige neus. Donkerzoet met vijgen en sultanas, maar vooral heerlijke verse en frisse citrustoetsen. Pomelo, mandarijn en Seville appelsienen. Fanta Orange Extraordinaire. Dan volgen nog carré confituur, grenenhout en snuiftabak. Een soeperige toets als van citroenzuursnoepjes en gummi bears, ja, zelfs cola-flesjes, doen hun intrede.

Lekker volle body en prima sterkte. Onmiddellijk bijzonder kruidig. Denk nootmuskaat en witte peper. Het hout proef je gewoon, maar het geeft deze malt diepgang. Opnieuw allerhande oranje citrusvruchten, aangevuld met pruimen en snoepgoed. Groene druiven, abrikozen, stekelbessen, sultanas. Een flink zuurtje steekt de kop op en zorgt voor een mooie balans.

De afdronk is lang, warmend, zoetzuur en erg bevredigend. Sterker nog, hij doet me verlangen naar een tweede glas.

Ik denk stilaan het geheim van Bart door te krijgen. Het is zijn spirit! Tuurlijk, hij gebruikt goed hout. Tuurlijk, hij weet waar hij mee bezig is. Maar ik zowel de peated als de virgin oak en nu deze sherry cask herken ik diezelfde sterke, smaakvolle en hoogwaardige spirit. Klasse, zeker als je rekening houdt met het feit dat deze ocharme drie jaar oud is.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).