Distilleerderij:
Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2016/2019, Virgin Oak, 20cl
Kleur: brons
ABV: 47%

Opgedroogde cola

Bart Joosten van het in Doesburg gevestigde Eaglesburn
heeft zopas zijn nieuwe single malt op de markt gebracht, wederom in flesjes
van 20cl. Deze keer handelt het om een whisky die gestookt werd op 13 januari
2016 en gebotteld op 22 januari 2019, maar niet geturfd zoals de vorige. Het is
een single barrel. Dat Bart goed bezig is, bewijst hij trouwens met onlangs de
titel ‘Best Vodka of the World’ te winnen mijn zijn JAV (Just Another Vodka)
volgens Spirits Business London. Kan je nagaan! Soit, wij houden het liever bij
whisky. Daar gaat ie, zoals onze Noorderburen zeggen.

Ja, mooie
fruitige neus met toetsen van bruin brood, een karrenvracht aan noten en
chocolade, donkere kruiden à la kaneel en nootmuskaat, gekonfijte
appelsienschillen, pruimen en gebak. Nog wat grenenhout en snuiftabak. En –
niet lachen – een toets van opgedroogde cola! Amusant.

Prima body!
Mooie kruidigheid van meet af aan en dan een heerlijke zoetheid zoals ik al van
de neus kon afleiden, uitgebalanceerd met toetsen van het hout. Mandarijn,
ananas, pruimen… dat alles in een kruidig fruitslaatje. De virgin oak heeft
zijn werk gedaan, zonder de spirit te gaan domineren. Mooi. Er zit wel een
streepje woodsmoke aan wat hem diepgang geeft. Ik ben fan!

De afdronk is
donkerzoet en warm en duurt lekker lang.

Bart, wat is
je geheim? Dit is klasse!

86/100

Geproefd door
Mark Dermul op 02-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).