Distilleerderij:
Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 63%

Erwtensoep

De eerste single malt van het Nederlandse
Eaglesburn is geland! Maar alvorens die aan de lippen te gaan zetten, staan we
eerst nog even stil bij de whisky in embryonale fase: de new make spirit. Met
dank aan mijn whiskygabber Maarten voor het sample. Dit is een distillaat van
geturfde malt uit 2015. Wederom een new make geschrapt van mijn bucket list!

Oh, dit is apart! Romig en erg vuil (maar dat
is een compliment!). Ik ruik vooral aardse aroma’s als modder en rottend hout
en kan ook de indruk van een erwtensoep niet uit mijn hoofd krijgen.
Koffiegruis. Koeienvlaai. Tjonge, jongen, dit is niet gewoon, maar wel heel erg
leuk.

Hij is erg romig en pikant op de tong en je
proeft de turf gewoon. Ik weet niet welk ppm-gehalte dit heeft, maar het zal
wel de moeite zijn. Zoetzuur (nou, meer zuur dan zoet, moet ik zeggen) en
kruidig. Peper… nee, maak daar maar chilipeper van! Lekker warm en rond. En met
water wordt dat allemaal nog eens uitvergroot.

De afdronk is erg lang en warm met een mooie
rokerigheid die langzaam uitdooft.

Heel bijzondere new make, hoor. Wellicht één
van de apartste die ik al proefde. Daar zit de turf ongetwijfeld voor heel wat
tussen.

Geproefd door
Mark Dermul op 22-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).