Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Eaglesburn 3 Year Old 2015 Dutch Peated Whisky

Tasting Notes Posted on 24/10/2018 17:39

Distilleerderij:
Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2015 Dutch Peated Whisky, 20cl
Kleur: koper
ABV: 47%

Donkerzoete
Rook

Ik sprak al eerder over het Nederlandse
Eaglesburn van Bart Joosten, toen hij zijn gin en rum lanceerde, maar ook zijn casked aged spirit
en de 1-jarige Xenna.
Ik schreef toen dat ik reikhalzend uitkeek naar de eerste single malt release
en kijk… daar is ‘m! Gedistilleerd op 8 oktober 2015 en gebotteld op 10 oktober
2018, dus eindelijk een nieuwe Hollandse whisky. En deze is bovendien
geproduceerd van geturfde spirit, die rijpte op een combinatie van Virgin Oak
en 1st fill bourbon barrels. Bart besloot wel, aangezien het om een single cask
gaat en het zijn eerste release betreft, om hem op de markt te brengen in
flesjes van 20cl.

Laat ik beginnen met een beetje goede raad.
Schenk de whisky uit (wees niet te gierig, ook al is het een kleine fles) en
laat hem vier tot vijf minuten ademen. U zal me later bedanken. De neus is al
de voorbode van een smaakbommetje en daar zal de virgin oak zeker niet vreemd aan zijn. Citrusfruit (gesuikerde
appelsienschillen, vooral), pruimpjes, vanille-ijs en apfelstrüdel, grenenhout
en kaneel. Hij heeft tevens iets snoeperigs dat ik best kan appreciëren. En de
turf niet vergeten, natuurlijk. Hoewel die op de neus zich vertaald naar een
lichte, maar aangename rokerigheid.

De body is romig en mond vullend, het ABV
perfect drinkbaar. Hij is licht pikant, zelfs. Peper, gember, kaneel,
nootmuskaat. De kruiden nemen eventjes de lead, maar laten dan de andere
aroma’s losbarsten. Pruimen, appelsienen, mandarijntjes in siroop, ananas uit
blik. Kruidig fruitslaatje, met nog een bittertje van het hout en een zilt
randje dat verrassend om de hoek komt piepen. En dat alles gewikkeld in een zacht
smeulend jasje van turf.

De afdronk is nog het meest verrassende van
deze jongeling. Rokerig en donkerzoet en hij duurt een eeuwigheid.
Indrukwekkend!

Verwacht geen Islay (dat is ook Bart’s
betrachting niet!), maar hou u klaar voor een smaakbom. En dat op amper drie
jaar tijd, wie had dat kunnen bevroeden? Dit is erg, erg lekker! De retailprijs
van 32.50 EUR is allesbehalve goedkoop (want dan spreken we toch al gauw van
114 EUR voor een 70cl fles), maar het is dan ook een ambachtelijke whisky. Ik heb
het er met plezier voor over. Aanrader!

86/100

Geproefd door
Mark Dermul op 16-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Eaglesburn 1 Month Time & Oak Stick

Tasting Notes Posted on 24/10/2018 12:22

Distilleerderij:
Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 1 Month Time & Oak Stick
Kleur: brons
ABV: 63%

Verbluffend

Wat doet een mens zoal in zijn vrije tijd en
met een extra beetje new make… experimenteren, natuurlijk! Mijn Hollandse
makker Maarten liet de new make spirit van het Nederlandse Eaglesburn een maand
lang rijpen met een Time & Oak Stick,
een innovatie uit de Verenigde Staten die als slogan ‘put the barrel in the whiskey’ voert. Leuk hebbeding, lijkt ons.
Maar heeft het ook enig relevant effect? Toch maar eens proberen. De kleur is alvast
een fenomenaal brons.

Wow! Gewoon wow! Dit had ik niet verwacht. De
new make is nog herkenbaar, maar wordt alvast erg mooi opgeleukt met toetsen
van vanille, karamel, zwarte bessen en rood fruit. Hint van chocolade. De erg
ruwe spirit wordt hierdoor zachter, ronder en toegankelijker. Hij heeft ook een
herbaal kantje dat me doet denken aan varens en mos. Hij is alvast een pak
zoeter. De turf blijft wel domineren, maar dat is nou net waar ik op hoopte.

Op smaak is het effect verbluffend. Dit proeft
naar whisky, zonder meer. Het komt zelfs aardig in de buurt van de whisky die
Bart Joosten net op de markt gebracht heeft. Iets minder complex, maar ja, dit
is dan ook maar een experiment van 1 maand! Donker fruit, dadels en karamel met
een zilt randje. Pittig gekruid op zwarte peper, kruidnagel en nootmuskaat.
Lijkt wel een first fill bourbon barrel!

Bijzonder lange afdronk die kruidig en warm is,
maar met een heerlijk zoetje.

Nou, dit had ik absoluut niet geloofd als ik
het niet zelf had geproefd. Ik vond de houten stokjes eerder een gimmick, maar
het effect is echt wel groot. Bedankt, Maarten, voor deze opportuniteit. Wat
een leuk experiment.

Geproefd door Mark Dermul op 22-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Eaglesburn New Make Spirit

Tasting Notes Posted on 24/10/2018 06:21

Distilleerderij:
Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 63%

Erwtensoep

De eerste single malt van het Nederlandse
Eaglesburn is geland! Maar alvorens die aan de lippen te gaan zetten, staan we
eerst nog even stil bij de whisky in embryonale fase: de new make spirit. Met
dank aan mijn whiskygabber Maarten voor het sample. Dit is een distillaat van
geturfde malt uit 2015. Wederom een new make geschrapt van mijn bucket list!

Oh, dit is apart! Romig en erg vuil (maar dat
is een compliment!). Ik ruik vooral aardse aroma’s als modder en rottend hout
en kan ook de indruk van een erwtensoep niet uit mijn hoofd krijgen.
Koffiegruis. Koeienvlaai. Tjonge, jongen, dit is niet gewoon, maar wel heel erg
leuk.

Hij is erg romig en pikant op de tong en je
proeft de turf gewoon. Ik weet niet welk ppm-gehalte dit heeft, maar het zal
wel de moeite zijn. Zoetzuur (nou, meer zuur dan zoet, moet ik zeggen) en
kruidig. Peper… nee, maak daar maar chilipeper van! Lekker warm en rond. En met
water wordt dat allemaal nog eens uitvergroot.

De afdronk is erg lang en warm met een mooie
rokerigheid die langzaam uitdooft.

Heel bijzondere new make, hoor. Wellicht één
van de apartste die ik al proefde. Daar zit de turf ongetwijfeld voor heel wat
tussen.

Geproefd door
Mark Dermul op 22-10-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).