De Malt Whisky Companion van wijlen Michael Jackson is een wereldwijde bestseller en wordt door vele connoisseurs als hét definitieve whiskyboek beschouwd. De Nederlandstalige versie die ik in mijn bezit heb werd vertaald door de bekende Nederlandse whiskykenner (en –auteur) Hans Offringa.

Deze 448 pagina’s tellende turf is een mooie uitgave van Lannoo (oorspronkelijk van Dorling-Kindersly) en bespreekt werkelijk alle domeinen in 10 hoofdstukken (zoals De oorsprong van Malt Whisky, Het Lezen van het Etiket, Het Perfecte Hout, enz…) om dan van pagina 83 tot 431 alle single malts te bespreken – weliswaar kort, maar krachtig.

Slechts lichtjes gedateerd (de originele tekst dateert al van 2004) is deze vijfde editie van dit boek een uitgelezen gids om de beginnende whiskyliefhebber op weg te helpen.

Te koop in de beter boekhandel voor 30 EUR.

Maar misschien loont het de moeite van nog even te wachten. Want enkele bekende whiskyauteurs zoals Charles McLean en David Broom hebben de handen in elkaar geslagen om een volledig nieuwe Malt Whisky Companion te schrijven, opgedragen aan de overleden whiskykenner Jackson. Hij zou in 2011 verschijnen.