Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Teeling Single Malt Whiskey, OB 2016
Kleur: licht goud
ABV: 46%
Rabarber
De single malt van Teeling heb ik eerder al geproefd. Dit
is natuurlijk aangekochte stock, want Teeling zelf heeft nog geen eigen whisky
op de markt. Ofwel komt deze van Cooley, ofwel werd hij bij Bushmills
aangekocht. Hoe dan ook, de vorige batches vielen mij zeer goed mee, dus ben ik
eens benieuwd of deze nieuwe release het ook goed doet.
De neus is nog altijd fruitig, maar hij vertoont nu meer
citrus (limoen, grapefruit en citroen) dan de vorige batch. Erg grassig en een
tikkeltje floraal, ook. Denk heidehoning, vers geschilde Granny Smith, iets van
kersen en witte druiven. Hij doet me zelfs wat aan witte wijn denken. De zomer
in je glas.
Hij is erg licht op de tong. Opnieuw appeltjes en
citrusfruit, maar nu ook kweepeer en iets van gedroogde perzik. Vers geplukte
rabarber. Groene banaan. Mooi gekruid op wat peper en gember. Een mespuntje
kaneel. Doet me toch een klein beetje bekkentrekken van de eik.
De afdronk is middellang, een beetje drogend en kruidig.
Ik vond de batch uit 2015 toch stukken beter, want meer tropisch
van karakter, terwijl deze eerder een zomers lichtgewicht is. Maar wel erg
betaalbaar: zo’n 35 tot 40 EUR.
81/100
Geproefd door
Mark Dermul op 05-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).