Distilleerderij: Millburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Millburn 17 Year Old 1971, Gordon & Macphail Connoisseurs Choice,
750ml
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Pilchards!

Millburn. Nooit van gehoord. Wat niet meteen
hoeft te verbazen, want ze sloot de deuren in 1985 en werd afgebroken in 1988.
Ze begon haar leven als de Inverness Distillery in 1807, maar werd dan
omgebouwd tot graanmolen. Pas in 1876 werd ze weer een distilleerderij en kreeg
ze de naam Millburn mee. Deze 17-jarige, een distillaat van toen ik nog in een
luier rondliep, werd gebotteld eind jaren ’80 van de vorige eeuw door Gordon
& Macphail.

De neus is, op zijn zachts gezegd, vreemd.
Pilchards! U weet wel, sardines in tomatensaus, uit blik. Ik ben niet aan het
zeveren. Dat evolueert naar aardappelpuree met flink wat boter. Umami dat
langzaam maar zeker naar zoet evolueert, maar hij heeft wel veel tijd nodig.
Langzaam maar zeker verschijnt er wat appelmoes. Jongens, dat heb ik nog nooit
meegemaakt. En dat voor mijn eerste Millburn!

Op smaak is het al even vreemd. De appelmoes
ligt op een kartonnen bord dat te dicht tegen het vuur gelegen heeft. En dan
plots is daar een karrenvracht aan lavendel. Parma violets. Wordt zelfs wat
soapy. Een zilt randje en streepje rook kunnen de meubels niet meer redden.

De finish is helaas nogal aan de lange kant.

Wat een vreemde malt is dit!

71/100

Geproefd
door Mark Dermul op 30-09-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).