Zaterdag
14 juli trokken Sofie en ik richting St Gillis Waas, want onze vrienden Ilse en
Niek wilden ons trakteren op een zelf-in-elkaar-gebokst whisky diner. Da’s een
uitnodiging die wij niet kunnen afslaan, natuurlijk.

Als
aperitiefje dronken we cava, maar ik maakte toch van de gelegenheid gebruik om
nog eens de Greenore 6 Year Old te
proeven, een gelimiteerde botteling van mijn geliefkoosde Ierse Single Grain,
exclusief voor de Scandinavische markt.

Het
voorgerecht bestond uit een sesambroodje met faux gras (dus geen fois), cresson
en rozijnen gemarineerd in Black
Bottle
. Dit schilderijtje ging gepaard met een goed glas Monkey Shoulder. Een prachtige
opener, mooi gepresenteerd.

Het
hoofdgerecht bestond uit puree met een heerlijk korstje en een papillotje van
lengfilet met zachte groentjes en Philadelphia roomkaas. De warme trostomaatjes
on top waren verrukkelijk. De Bowmore 12 Year Old was de perfecte
dram om hierbij te serveren. Ah, dit is smullen, hoor.

Ik
ben zelf geen grote liefhebber van desserten, laat staan liefhebber van roomijs
an sich, maar toch moet ik bekennen dat het dessert voor mij het hoogtepunt
betekende. De pannenkoekjes kregen een bolletje vanille-ijs en een dikke schijf
sappige appelsien mee en werden daarna geflambeerd met Auchentoshan Classic. Niet alleen een
geweldige manier om gebruik te maken van deze instapversie van mijn favoriete
distilleerderij, maar Crèpe Toshan is gewoon een geweldig dessert. Ik liet er
dan ook een tweede aanrukken sans
ijs.

Na
de koffie, die opgeleukt werd met Jack Daniel’s Truffels en Famous Grouse
pralines, was het tijd om de spelletjeskast open te trekken. Tijdens een partij
Wijsneus en een rondje Bokken Schieten, twee korte en grappige gezelschapsspelletjes, deelden we een fles Fraoch Heather Ale 22,
een Schots heidebier dat een jaar lang rijpte op ex-sherryvaten van
Auchentoshan. En dat ruik je én proef je. Geweldig biertje, hoewel Niek niet
echt in de stemming was, ik liet dan maar een fles achter voor tegen dat de zon
zich toch nog eens laat zien.

We
rondden de avond af met een partijtje Ticket to Ride, een spannend spel met
treintjes, en een Benromach 2002 Single Cask exclusief voor Premium Spirits
Belgium. Ik kreeg een sample mee van Niek om deze thuis nog eens op mijn gemak
te proeven, wat ik zeer binnenkort zal doen.

Alvast
bedankt, Ilse & Niek, voor de uitnodiging, de geweldige maaltijd en de
supergezellige avond. Ook Kobe, die de helft van de avond jullie Wii onveilig
maakte, vond het leuk. Hij fluisterde ons nog toe ‘We moeten meer naar hier
komen, we krijgen hier lekker eten’. Wetende dat kinderen het hart op de tong
hebben, meen ik te mogen stellen dat dit het mooiste compliment is dat we
jullie kunnen geven.

De
volgende keer is het weer onzen toer.

Tot
binnenkort!