Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whisky diner bij Niek & Ilse

Culinair Posted on 16/07/2012 21:01

Zaterdag
14 juli trokken Sofie en ik richting St Gillis Waas, want onze vrienden Ilse en
Niek wilden ons trakteren op een zelf-in-elkaar-gebokst whisky diner. Da’s een
uitnodiging die wij niet kunnen afslaan, natuurlijk.

Als
aperitiefje dronken we cava, maar ik maakte toch van de gelegenheid gebruik om
nog eens de Greenore 6 Year Old te
proeven, een gelimiteerde botteling van mijn geliefkoosde Ierse Single Grain,
exclusief voor de Scandinavische markt.

Het
voorgerecht bestond uit een sesambroodje met faux gras (dus geen fois), cresson
en rozijnen gemarineerd in Black
Bottle
. Dit schilderijtje ging gepaard met een goed glas Monkey Shoulder. Een prachtige
opener, mooi gepresenteerd.

Het
hoofdgerecht bestond uit puree met een heerlijk korstje en een papillotje van
lengfilet met zachte groentjes en Philadelphia roomkaas. De warme trostomaatjes
on top waren verrukkelijk. De Bowmore 12 Year Old was de perfecte
dram om hierbij te serveren. Ah, dit is smullen, hoor.

Ik
ben zelf geen grote liefhebber van desserten, laat staan liefhebber van roomijs
an sich, maar toch moet ik bekennen dat het dessert voor mij het hoogtepunt
betekende. De pannenkoekjes kregen een bolletje vanille-ijs en een dikke schijf
sappige appelsien mee en werden daarna geflambeerd met Auchentoshan Classic. Niet alleen een
geweldige manier om gebruik te maken van deze instapversie van mijn favoriete
distilleerderij, maar Crèpe Toshan is gewoon een geweldig dessert. Ik liet er
dan ook een tweede aanrukken sans
ijs.

Na
de koffie, die opgeleukt werd met Jack Daniel’s Truffels en Famous Grouse
pralines, was het tijd om de spelletjeskast open te trekken. Tijdens een partij
Wijsneus en een rondje Bokken Schieten, twee korte en grappige gezelschapsspelletjes, deelden we een fles Fraoch Heather Ale 22,
een Schots heidebier dat een jaar lang rijpte op ex-sherryvaten van
Auchentoshan. En dat ruik je én proef je. Geweldig biertje, hoewel Niek niet
echt in de stemming was, ik liet dan maar een fles achter voor tegen dat de zon
zich toch nog eens laat zien.

We
rondden de avond af met een partijtje Ticket to Ride, een spannend spel met
treintjes, en een Benromach 2002 Single Cask exclusief voor Premium Spirits
Belgium. Ik kreeg een sample mee van Niek om deze thuis nog eens op mijn gemak
te proeven, wat ik zeer binnenkort zal doen.

Alvast
bedankt, Ilse & Niek, voor de uitnodiging, de geweldige maaltijd en de
supergezellige avond. Ook Kobe, die de helft van de avond jullie Wii onveilig
maakte, vond het leuk. Hij fluisterde ons nog toe ‘We moeten meer naar hier
komen, we krijgen hier lekker eten’. Wetende dat kinderen het hart op de tong
hebben, meen ik te mogen stellen dat dit het mooiste compliment is dat we
jullie kunnen geven.

De
volgende keer is het weer onzen toer.

Tot
binnenkort!



Mesquite Smoked Arizona Single Malt Whisky

Tasting Notes Posted on 16/07/2012 07:12

Distilleerderij: Arizona High Spirits Distillery

Regio: USA

Fles: Mesquite Smoked Arizona Single Malt Whisky

Kleur: goud

ABV: 40%

Aparte
Amerikaan

Ons Amerikaans rijtje besluiten we met een
buitenbeentje. Een Amerikaanse single malt whisky. Ja, u leest het goed.
Single. Malt. Whisky (dus geen whiskey). Hij wordt in Arizona geproduceerd,
nabij Flagstaff (de toegangspoort tot de Grand Canyon), door de High Spirits
Distillery. Ze gebruiken tweerijengerst uit Wisconsin, die zachtjes gedroogd
wordt boven een vuurtje van mesquite, een woestijnstruik die een eerder zoete
geur afgeeft. High Spirits produceert al jaren vodka, maar dit is hun eerste
whisky. Hij is 3 jaar oud.

De neus is apart, op zijn zachtst gezegd.
Geparfumeerd en bloemig. Grassen. Heel zoet. Citrus, kaneel en paardenbloem. De
rook van mesquite vertaalt zich in een lichte toets van houtskool. Maar het
geheel is wel heel zacht en doet wat aan jenever denken. Apart, ik zei het al.

Hij is redelijk olieachtig, maar ook op smaak
krijg ik meteen de indruk een jenever in de mond te hebben. Afgezien dan van
die rokerigheid, want ik geloof niet dat er zo een jenever bestaat. Heel zoet
en rokerig, dus, met een allesbehalve subtiele hint van eik. Spirity, absoluut. Graan en gras. En hij
wordt midpalate flink bitter. Heel
jong. En toch… hij heeft iets. Apart, absoluut.

De finish is het grote minpunt van deze
Amerikaanse single malt. Hij is niet alleen kort, maar bovendien is de bittere
eik hier veel te nadrukkelijk aanwezig.

Dit is een aparte Amerikaan, zoveel is
duidelijk. Maar op dit ogenblik eigenlijk nog niet de moeite, want veel te jong
en daardoor ruw en bitter. Dat gezegd zijnde, denk ik dat het wel een mooi
product kan worden, mits een langere rijpingsmethode. De mesquite-rokerigheid
is alvast een unieke ervaring, die best meevalt. Met dank aan Ruben voor het
sample.

72/100

Geproefd
door Mark Dermul op 09-07-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)