Distilleerderij: Glentauchers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glentauchers 23 Year Old 1996/2019 Whiskydudes, Barrel #3969, 155 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.9%

Leisteen

Deze Glentauchers werd speciaal voor de 10 verjaardag van het Nederlandse The Whisky Forum gebotteld. Ik kreeg een sample in de handen gestopt door mijn maatje Bob D. Deze Glentauchers, fingerprint malt in o.a. de Ballantine’s blend – rijpte maar liefst 23 jaar op een bourbon barrel alvorens gebotteld te worden op vatsterkte.

Nou, dat is alvast een erg aangename en aromatische neus op vanille, limoen en mango, aangevuld met hints van ananas en rode appels, maar ook nectarines en een flink florale toets. Doe daar nog wat hooi, eucalyptus en jute zakken bij en je kan je een beetje een beeld vormen van deze neus die ik ervaar als erg aangenaam.

Heerlijke rond op de tong, moet ik zeggen. Bijzonder fruitig op allerlei agrums met een stevig pepertje, zoethout en vanille. Het tropische fruit vertaalt zich nu eerder naar Europees fruit, maar dat stoort allerminst. Dit is gewoon heel erg lekker. Er verschijnt een mooie toets van leisteen, die me eerder richting Campbeltown wijst, maar het DNA van Glentauchers schemert hier mooi doorheen, waardoor je toch netjes in de Speyside blijft.

De afdronk is lekker lang en bijzonder fruitig, waarbij de kruidigheid opnieuw in het voetlicht verschijnt. Dit is echt wel goed, hoor!

Godzijdank dat deze niet in de Ballantine’s blend weggewerkt werd, want dit was duidelijk een erg mooi single cask dat me helemaal van mijn sokken blies (in zijn genre!).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-04-2024
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).