Distilleerderij: Glenfiddich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenfiddich 26 Year Old Grande Couronne, OB 2021, French Cognac Cask Finish
Kleur: koper
ABV: 43.8%

Pleonasme

Het oog wil ook wat en deze Glenfiddich zit wel in een bijzonder oogstrelende verpakking, als u het mij vraagt. Hij rijpte 26 jaar lang en kreeg dan een finish in een Frans cognacvat. Da’s een pleonasme, natuurlijk. Alle cognacvaten zijn immers Frans. Maar dit terzijde. Ik heb hier ondertussen al twee flessen van naar het whisky walhalla gestuurd, zo lekker vind ik hem. Maar blijkbaar was ik er nog niet toe gekomen er tasting notes over te schrijven. Laten we deze Grande Couronne aan de lippen zetten en dat meteen goedmaken.

Excellente neus op flink wat boomgaardfruit, aangevuld met marsepein, zachte kruiden als kaneel en kruidnagel, iets van peperkoek en – jawel – cognac. Hier kan je probleemloos een kwartier aan snuffelen zonder je te vervelen. Echt een overheerlijke neus.

De body is aan de lichte kant, moet ik bekennen. Maar de smaak is wel erg goed, hoor. De cognac is het eerste wat opvalt – en dat was ongetwijfeld de bedoeling – gevolg door een stoofpotje van appels en peren, terwijl de kruidigheid langzamerhand toeneemt en de malt meer gewicht lijkt te geven, als u begrijpt wat ik bedoel. Vanaf de tweede sip is dit gewoon genieten…

De afdronk is minder lang dan gehoopt, maar nog steeds bevredigend op boomgaardfruit en kruiden. En – hoera – op het sterfbed is het wederom de cognac die van zich laat spreken.

Dit is een niet te onderschatten juweeltje van de jongens en meisjes uit Dufftown, echt waar. Maar vandaag de dag tel je daar wel zo’n 450 EUR voor neer en da’s natuurlijk veel te duur. Grande Couronne betekent letterlijk ‘Grote Kroon’, vandaar de mooie dop op de fles.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).