Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 14 Year Old 2004/2018 Cadenhead’s Small Batch, 3 Bourbon Hogsheads, 864 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 55.4%

Batch Strength

Voor deze zogenaamde Small Batch kieperde onafhankelijk bottelaar Cadenhead’s maar liefst 3 bourbon hogsheads samen, die goed waren voor bijna 900 flessen van dit goedje op wat men ‘batch strength’ placht te noemen. Alle drie de vaten werden te slapen gelegd in 2004 en gehuwd en op fles getrokken in 2018. Deze malt is wel bijzonder bleekjes. Ik verwacht me daarom aan een spirit driven whisky.

Hola! Deze ruikt een beetje herbaal en jong, om eerlijk te zijn. Umami, zelfs. Vers gekookte asperges, aardappelschillen en een toefje sulfer. Da’s apart. En ik ben er eerlijk gezegd nog niet aan uit of ik dit ook lekker vind ruiken. Appelmoes op de achtergrond, maar wel erg goed verstopt.

Op smaak is het doenbaar: vanille, wit fruit, moutsuikers en zoethout. De malt is zelfs verrassend waxy, wat me heel even aan een heel Speysider doet denken. Maar een Beast is het vooralsnog niet.

De afdronk is relatief lang, fruitig en eerder licht.

Blind had ik hier nooit Benrinnes in herkend. Bedankt, Benny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).