Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Benrinnes 14 Year Old 2004 Cadenhead’s Small Batch

Tasting Notes Posted on 30/06/2024 16:30

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 14 Year Old 2004/2018 Cadenhead’s Small Batch, 3 Bourbon Hogsheads, 864 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 55.4%

Batch Strength

Voor deze zogenaamde Small Batch kieperde onafhankelijk bottelaar Cadenhead’s maar liefst 3 bourbon hogsheads samen, die goed waren voor bijna 900 flessen van dit goedje op wat men ‘batch strength’ placht te noemen. Alle drie de vaten werden te slapen gelegd in 2004 en gehuwd en op fles getrokken in 2018. Deze malt is wel bijzonder bleekjes. Ik verwacht me daarom aan een spirit driven whisky.

Hola! Deze ruikt een beetje herbaal en jong, om eerlijk te zijn. Umami, zelfs. Vers gekookte asperges, aardappelschillen en een toefje sulfer. Da’s apart. En ik ben er eerlijk gezegd nog niet aan uit of ik dit ook lekker vind ruiken. Appelmoes op de achtergrond, maar wel erg goed verstopt.

Op smaak is het doenbaar: vanille, wit fruit, moutsuikers en zoethout. De malt is zelfs verrassend waxy, wat me heel even aan een heel Speysider doet denken. Maar een Beast is het vooralsnog niet.

De afdronk is relatief lang, fruitig en eerder licht.

Blind had ik hier nooit Benrinnes in herkend. Bedankt, Benny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Benrinnes 18 Year Old 1997 The Scottish Malt’s Steamship Line – 2nd Edition

Tasting Notes Posted on 30/06/2024 06:30

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 18 Year Old 1997/2015 The Scottish Malts Steamship Line – 2nd Edition, Jack Wiebers Whisky World, Hogshead #9644, 156 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 49.1%

Weinig Boeiend

In de Great Speyside Floods in 1829 werd de originele Benrinnes Ditillery, die drie jaar eerder was opgericht, volledig van de kaart geveegd. Letterlijk. In 1835 werd de nieuwe heropend. Maar da’s allemaal geschiedenis, natuurlijk. In ons glas zit een 18-jarige die in 1997 werd gestookt en zijn leven doorbracht in een hogshead om in 2015 door het Duitse Jack Wiebers gebotteld te worden. Aan de slag!

Zachte neus op zoete mout en ontbijtgranen met een verrassend zilt en licht herbaal randje. Het lijkt wel alsof er iemand een blaadje zeewier in mijn glas liet vallen. Vreemd. Niet onaardig, maar ook niet overtuigend.

De body is erg licht, maar de malt nu toch vooral bijzonder zoet. Denk aan vanille en honing, iets van bananenijs en wat houtkruiden. Verrassend alcoholisch, wetende dat deze op ocharme 49.1% zit. Maar op smaak is hij alvast een pak charmanter dan de neus beloofde.

De afdronk is best lang te noemen, zacht kruidig maar vooral erg zoet.

Versta me niet verkeerd, dit is best lekker, hoor, maar volgens mij is dit het type vat dat in een blend wordt weggewerkt omdat het net dat tikkeltje te weinig boeiend is.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).