Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 18 Year Old 1997/2015 The Scottish Malts Steamship Line – 2nd Edition, Jack Wiebers Whisky World, Hogshead #9644, 156 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 49.1%

Weinig Boeiend

In de Great Speyside Floods in 1829 werd de originele Benrinnes Ditillery, die drie jaar eerder was opgericht, volledig van de kaart geveegd. Letterlijk. In 1835 werd de nieuwe heropend. Maar da’s allemaal geschiedenis, natuurlijk. In ons glas zit een 18-jarige die in 1997 werd gestookt en zijn leven doorbracht in een hogshead om in 2015 door het Duitse Jack Wiebers gebotteld te worden. Aan de slag!

Zachte neus op zoete mout en ontbijtgranen met een verrassend zilt en licht herbaal randje. Het lijkt wel alsof er iemand een blaadje zeewier in mijn glas liet vallen. Vreemd. Niet onaardig, maar ook niet overtuigend.

De body is erg licht, maar de malt nu toch vooral bijzonder zoet. Denk aan vanille en honing, iets van bananenijs en wat houtkruiden. Verrassend alcoholisch, wetende dat deze op ocharme 49.1% zit. Maar op smaak is hij alvast een pak charmanter dan de neus beloofde.

De afdronk is best lang te noemen, zacht kruidig maar vooral erg zoet.

Versta me niet verkeerd, dit is best lekker, hoor, maar volgens mij is dit het type vat dat in een blend wordt weggewerkt omdat het net dat tikkeltje te weinig boeiend is.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).