Distilleerderij: Glenfiddich, Balvenie & Kinivie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Monkey Shoulder
Kleur: amber
ABV: 40%
Triple
Malt
Monkey Shoulder is een blend van drie single
malts, vandaar Triple Malt op het halslabel en de drie aapjes op de Amerikaans
uitziende fles, natuurlijk. Hij is
samengesteld uit Glenfiddich, Balvenie en Kininvie, de drie Speyside
distilleerderijen in handen van William Grants & Sons. De naam verwijst
naar een spierziekte die de maltmen konden oplopen, wanneer ze de gerst met de
shiels keerden op de moutvloer. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de
blend mikt op een jonger publiek, zeker na het bekijken van de flashy website.
Het eerste wat opvalt op de neus is een
bourbon-achtige butterscotch, aangevuld met peren, pruimen en zelfs aardbeien. Mierzoet,
dus. Nog wat noten en een hint van munt. Zeer toegankelijke en uitnodigende
neus, hoewel ietwat licht.
De aanzet is eerder licht op noten en honing,
maar verraadt meer citrusfruit dan je van de neus zou verwachten. Siroopzoet.
Wat kruidige eik komt halverwege piepen. Sinaaszeste. Mist wel wat punch en
diepgang, maar kan zonder problemen naast menig blend zijn mannetje staan.
De finish is kort tot medium, op noten en
sinaaszeste en lichte eik.
Ik verwachte me aan een mix whisky, en ik ben
er zeker van dat deze veelvuldig wordt gebruikt in cocktails omwille van zijn
zoete karakter, maar hij steekt daar toch wat bovenuit.
80/100
Geproefd
door Mark Dermul op 18-03-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)