Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 12 Year Old Explorers Series Brazilian Edition, OB 2022, Ex-Bourbon & Finish in Amburana Hardwood, Travel Retail
Kleur: stro
ABV: 46%

Obrigado

De Teeling Explorers Series? Dat klinkt boeiend. En deze Brazilian Edition werd, na reguliere rijping in voormalige bourbonvaten, gefinisht op Amburana Hardwood. Ik herinner me dat onze vrienden van The Dutchess ook al eens zo’n single cask bottelden, zij het wel op vatsterkte. Deze zit op drinksterkte en werd gebotteld voor travel retail.

Oh, wat een aangename neus is me dat! Appelcrumble en marsepein, wine gums, witte chocolade, tonkabonen, rozijnen, mokka, nougat, smoelpap… en Pritt lijm. Hier is bijzonder veel aan de gang en het is allemaal plezant en interessant. Hier kan ik gerust een kwartier aan ruiken (wat ik ook gedaan heb). Heerlijk.

Op smaak wordt het wel een beetje teveel van het goede, moet ik bekennen. De novelty van de neus werkt wat mij betreft niet zo goed op de smaak, omdat de whiskey plots erg funky wordt. Niet Jamaicaanse-rum-funky, mind you. En halverwege wordt hij ook wat bitter. Lijkt wel vloeibaar frangipane-gebak. Iets van zoethout en hars. Maar het blijft wel boeiend.

De finish is relatief lang op amandelschaafsel, tonkabonen en wat gekonfijte gember.

Leuk, al is het wel een tikkeltje bizar allemaal. Obrigado, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).