Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 7 Year Old 2012/2020 Asta Morris, Sherry Butt #AM127, 524 bts
Kleur: oud goud
ABV: 60.0%

Minimaal Maximaal Maritiem

Onlangs liep ik mijn vriend Dieter weer tegen het lijf, op het onvolprezen Spirits in the Sky in Brussel afgelopen november. Hij duwde me een heel pakketje samples in de hand met de uitspraak ‘ge gaat weer huiswerk hebben’. Nou, da’s het soort huiswerk waar ik graag tijd voor vrij maak. Eén van de samples uit het pakketje is deze Caol Ila 2012 van niemand minder dan Zotte Bert in zijn Asta Morris range van enkele jaren terug, toen nog met het gekke kikker-label. Behoudens vergissing is dit de 7e en voorlaatste Caol Ila die hij bottelde (want in 2022 lanceerde hij nog zijn ‘Asta Ila’). Heeft u trouwens dat ABV opgemerkt?

Nou, op de neus is deze verrassend fruitig en zoet en wat ‘lichter’ dan zijn broertjes op sherry, maar daarom zeker niet minder mooi. Ik hou hier wel van. Ik krijg wat pompelmoes en zelfs ananas, gevolgd door wat gezouten karamel en jute zakken. Iets van diesel en teer, maar ook zachte toetsen van assen en walnoten. Maar minimaal maritiem (oh, wat hou ik toch van alliteraties).

Op smaak is hij meteen erg peaty en krachtig en wordt hij maximaal maritiem. Zout en peper en flink wat warmende rook. Een mooie, medicinale toets laat zich opmerken. Het fruit tekent nog steeds present, maar speelt hier duidelijk tweede viool. De gezouten karamel en iets van Ganda-ham is onmiskenbaar. En heerlijk! Het DNA van het huis primeert en dat doet deugd.

De afdronk duurt een eeuwigheid en brengt een grote glimlach op mijn tronie.

Jammer dat ik die vier jaar geleden gemist heb, want dit is weer zo’n kanjer van Zotte Bert. Dankjewel, Dieter, voor dit heerlijke sample!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).