Distilleerderij: Springbank

Regio: Schotland (Campbeltown)

Fles: Springbank 13 Year Old, OB for The Nectar, Bourbon Cask 189, 186
bts

Kleur: zonlicht

ABV: 56,9%

Ananas
op de grill

Deze 13-jarige Springbank werd gebotteld voor
de Belgische markt, namelijk in opdracht van The Nectar. Slechts 186 flessen
zagen het levenslicht. Het is dan ook een single bourbon cask. Hij werd
gebotteld op 56,9%. Dat kan al tellen.

Wat de neus betreft, heeft hij heel wat weg
van de Duncan Taylor botteling, waarmee ik wil zeggen dat ook deze flink zoet
is, maar daar houdt de vergelijking op. Hier krijg ik, naast de honing en
vanille, toch meer citrus door. Ook wat meer Springbank profiel: natte Gyproc en
jute zakken. Heel wat kokos. Ananas op de grill. Kaneel. Turks fruit en wine
gums. Ja, als je hier even de tijd voor neemt, merk je dat hij verborgen
talenten heeft. Best complex. Water toevoegen brengt weinig verandering.

Hij rolt romig over de tong, wat alcoholisch at first, om meteen zeer fruitig
(opnieuw ananas en kokosnoot) uit de hoek te komen. Flinke body. Een mespuntje
peper en wat zoethout maken het plaatje mooi af. Een toefje turf, lijkt me,
maar niet veel. Versneden wordt hij iets makkelijker drinkbaar (doh!) en
verzwakt het effect van de peper wat, waardoor hij wat zoeter uit de hoek komt.

De finish is middellang en brengt – helaas? –
niets nieuws.

We hebben het toch maar getroffen met deze
Springbank, die enkel op de Belgische markt werd uitgebracht. Nog te vinden,
ook bij enkele Whiviesponsors, voor zo’n 70 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)